Сир—152, крупа манна—15, цукор — 20, яйця — 1/2 шт., виноград сушений (ізюм) — 20,4, ванілін — 0,02, масло вершкове — 5, маса напівфабрикату — 222, маса готового пудингу — 200, сметана — ЗО або варення — ЗО, або соус — 75. Вихід — 230/275.
Сир протерти, ізюм перебрати, промити. Горіхи обчистити і дрібно посікти. Білки сирих яєць відокремити від жовтків і збити до пухкої стійкої піни.
Сир з'єднати з манною крупою, жовтками, розтертими з цукром, ізюмом, додати ванілін (попередньо розведений у гарячій воді — на 1 г ваніліну 50 г води). Масу добре розмішати, після чого ввести збиті білки. Потім масу знову обережно перемішати, щоб не осіли білки, розкласти у форми, змащені вершковим маслом на 3/4 об'єму, поверхню вирівняти, посипати сухарями і поставити у водяний або паровий марміт для варіння. Варити 20—З0 хв. Готовність страви визначають проколюванням дерев'яною скалкою — на ній не повинно бути залишків маси.
Готовий пудинг трохи охолодити і вийняти з форми, нарізати на порціонні кусочки, подавати із сметаною, варенням або солодким фруктовим соусом. Замість манної крупи можна використати готову манну кашу, зварену на молоці.
Запіканка з сиру
Сир — 141, крупа манна — 10 або борошно пшеничне — 12, цукор — 10, яйця — 1/10 шт., маргарин столовий — 5, сухарі — 5, сметана — 5, маса готової запіканки — 150, соус — 75 або сметана — 25. Вихід — 225/175.
Протертий сир з'єднати з пшеничним борошном або манною крупою, або густою манною кашею, ввести цукор, сіль, яйця і перемішати масу.
На лист, змащений жиром і посиланий меленими сухарями, викласти масу шаром 3—4 см, вирівняти поверхню, змастити сметаною або яйцями, збитими із сметаною, і запікати у жаровій шафі при температурі 250 °С. Готовність визначають за утворенням добре підсмаженої кірочки і відставанням від стінок листа, проколюючи дерев'яною скалкою.
Готову запіканку нарізати на порціонні куски квадратної або прямокутної форми. Подавати у гарячому вигляді із сметаною, сметанним або солодким соусом.
У гарячій воді (10—20 мл на порцію) розчинити ванілін, потім всипати манну крупу і, помішуючи, заварити. Ізюм перебрати і промити, сир протерти, білки сирих яєць відділити від жовтків, збити до утворення стійкої пухкої піни, горіхи подрібнити.
У протертий сир додати яєчні жовтки, розтерті з цукром, охолоджену заварену манну кашу або манну крупу, розм'якшене вершкове масло або маргарин, сіль, ванілін, ізюм, горіхи. Масу ретельно перемішати, ввести збиті білки і ще раз обережно перемішати, щоб білки не осіли.
Масу викласти у форму або на лист, змащені маслом і посилані сухарями на 3/4 об'єму, поверхню вирівняти, змастити сметаною і запікати у жаровій шафі 25—35 хв при температурі 200—220 °С до утворення на поверхні добре підсмаженої кірочки. Пудинг витримати у формі 5—10 хв для остигання, вийняти обережно з форми (щоб пудинг не осів) і нарізати на порції.
Пудинг, запечений на листі, розрізати, не викладаючи з листа, на порціонні куски квадратної форми (1 кусок на порцію).
Подавати у гарячому вигляді на порціонному підігрітому блюді або тарілці із сметаною, солодким або молочним соусом. Сметану або соус можна подати окремо у соуснику.
Сир протерти, додати розтерті з цукром жовтки, повидло, подрібнені сухарі, масу перемішати, з'єднати із збитими білками, обережно розмішати. Готову масу викласти на лист, змащений маргарином і посиланий сухарями, вирівняти поверхню, змастити сметаною і запікати у жаровій шафі при температурі 250 °С.
Готовий пудинг нарізати на порціонні куски, подавати із сметаною, яблучним або ягідним соусом.