1 яловиче копито 1 яловича рулька 1 кг м’якоті без жиру 2 морквини 1 корінь петрушки 2 цибулини 1,5 головки часнику 4 шт. лаврового листя 1 ст. л. чорного перцю горошком 1/2 ст. л. духмяного перцю горошком сіль
Ретельно помийте м’ясо, видаліть дрібні осколки кісток, опаліть копито та зачистіть його ножем, якщо воно не оброблене.
Складіть усе м’ясо у велику (10 л) каструлю та залийте водою, але не по самі краї.
Доведіть до кипіння та зменшіть вогонь, холодець зовсім не повинен кипіти, та в жодному разі не накривайте каструлю кришкою, бо він стане мутним та сальним.
Очистіть моркву та петрушку. Часник та цибулю не очищайте. Ретельно помийте та зачистіть коріння ножем. Покладіть овочі до каструлі.
Постійно знімайте піну та жир.
За 1,5—2 години до кінця готування додайте спеції та сіль. Майте на увазі, коли бульйон охолоне, він буде менш солоний.
Коли трохи охолоне, дістаньте м’ясо, бульйон процідіть крізь марлю.
Наріжте м’ясо ножем приблизно через кожні 2 см. Можна додати трохи шкірочки та м’які хрящі, коли шкірочка застигне, буде відчуватися у холодці. Півголовки часнику розчавіть і змішайте з м’ясом, трохи посоліть його.
Розкладіть м’ясо по формах, зверху можна покласти шматочки вареної моркви, залийте бульйоном, щоб покривав м’ясо на 2 см.
Дайте охолонути повністю при кімнатній температурі, потім поставте на холод.
Подавайте, коли застигне, з гірчицею та хріном. Похожие рецепты: