Какао-порошок — 25, молоко — 650, вода —400, цукор—125. Вихід — 1000.
Какао-порошок змішати з цукром, додати невелику кількість окропу і розтерти до однорідної маси, потім, безперервно помішуючи, влити гаряче молоко, окріп, що залишився, і довести до кипіння.
Подавати у склянках з підсклянниками або у чашках з блюдцями.
Шоколад
Шоколад — 10, цукор — 25, молоко—130, вода — 80. Вихід —200.
Для приготування напою використовують шоколад у порошку або в плитках, які попередньо подрібнюють. Порошок шоколаду змішати з цукром, розвести невеликою кількістю води і розтерти до однорідної маси. Молоко довести до кипіння і, безперервно помішуючи, влити розведений шоколад, довести до кипіння.
Подавати у чашках з блюдцем або склянках з підсклянниками.