600—800 г огірків, зонтик кропу, гілочка м’яти, 1 листок чорної смородини, 2 бутони гвоздики, 2 горошини чорного перцю
Для маринаду: 1 л яблучного соку, 1 ст. л. солі
Огірки ошпарити, зрізати кінчики. На дно підготовленої банки місткістю 1 л покласти кріп, м’яту, лист смородини, гвоздику і перець. Викласти огірки. Для маринаду яблучний сік довести до кипіння, додати сіль. Огірки залити гарячим маринадом. Банку стерилізувати 12 хв (час указаний для банки місткістю 1 л), закатати стерилізованою кришкою й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Огірки в огірково-яблучній заливці
1,6—1,8 кг огірків
Для заливки: 1 л огіркового соку, 1 л яблучного соку, 4 ст. л. цукру, 3 ст. л. солі
У цьому рецепті не використовують прянощі й зелень, завдяки чому огірки зберігають свій смак. Кількість цукру можна зменшити, якщо яблучний сік має виражений солодкий смак. Огірки помити, зрізати кінчики, покласти в банки. Змішати яблучний і огірковий сік (його можна вичавити з перестиглих, але не гірких огірків), додати цукор, сіль, довести до кипіння. Залити огірки гарячим соком, залишити на 10 хв. Потім рідину злити, довести до кипіння і знову залити банки з огірками. Процедуру повторити двічі. Після цього банки закатати стерилізованими кришками й закутати до охолодження.