200 г сухої квасолі 200 г копченої грудинки 20 г смальцю 2 цибулини 2 зубчики часнику зелена цибуля чорний мелений перець сіль
Квасолю замочіть у холодній воді на ніч. Якщо не маєте стільки часу, залийте квасолю окропом — і вона буде готова за 2—3 години.
Копчену грудинку обсмажте на сухій пательні, додайте смалець і нарізану кубиками цибулю.
За 2—3 хвилини всипте квасолю. Смажте 3—4 хвилини, потім додайте склянку води та сіль. Готуйте на помірному вогні до готовності квасолі 40—60 хвилин. Помішуйте та доливайте воду малими порціями.
Коли квасоля буде готова, додайте подрібнений часник і чорний перець. Зніміть з вогню, перемішайте та залиште під кришкою на 15 хвилин.