Вершкове масло розтирають в піну, додають сметану, підсипають борошно і замішують тісто. Тісто викладають на стіл, посипають борошном і добре вимішують, а потім розділяють його на 2 частини: половину тіста розкачують на лист або вкладають у форми. Яблука обчищають від шкірки і серцевини, шаткують або натирають на тертці, добре змішують з цукром і корицею. Розкачане тісто посипають меленою і просіяною тертою булкою, викладають на нього яблука, змішані з цукром, накривають шаром тіста, розкачаним з другої його половини, змащують яйцем, посипають цукром і випікають в духовці при помірній температурі.
На 3 склянки борошна — 200 г масла, 100 г сметани, 1,5 кг яблук, 200 г цукру, 1 яйце, 20 г кориці, 30 г тертої булки.
ТОРТ ВИШНЕВИЙ
Тісто готують, як і для яблучного торту. Вишні очищають від кісточок, посипають цукром, дають постояти 40—50 хвилин і відціджують з них сік. Тісто розділяють на дві рівні частини: одну частину розкачують на листі або вкладають у форму, зверху посипають тертою булкою, накладають вишні, посипають цукром і накривають шаром тіста (другою половиною), змащують яйцем, посипають цукром і випікають в духовці.
На 3 склянки борошна — 200 г масла, 100 г сметани, 1,5 кг вишень, 200 г цукру, 1 яйце, 20 г кориці, 30 г тертої булки.
ТОРТ З ПОЛУНИЦЯМИ
У просіяному на стіл борошні роблять заглиблення, кладуть в нього масло, цукор, сіль і замішують круте тісто. Тісто розкачують у вигляді круга завтовшки в півпальця і загинають навколо круглий край, насипають на круг рівним шаром полуниці і посипають цукром. Потім розтирають в піну вершкове масло, кладуть жовтки, вершки, цукор, обчищений і потовчений мигдаль, терту цедру цитрини і товчені сухарі. Масу добре вимішують, додають збиті білки, накладають поверх посиланих цукром полуниць і печуть торт.
Для тіста: на 1,5 склянки борошна — 200 г масла, 50 г цукру, 0,5 чайної ложки солі.
На 600 г полуниць — 100 г вершкового масла, 5 жовтків, 4 ст. ложки вершків, 50 г солодкого мигдалю, цедру з 0,5 цитрини, 50 г цукру, 1 ст. ложку товчених сухарів, 4 білки.
ТОРТ З СИРУ
Масло розтирають в піну, додають сметану, жовтки, все добре змішують, всипають борошно і місять тісто. Тісто тонко розкачують, кладуть на дно форми, а вирізаними смужками викладають боки форми. Тісто можна укласти на змащений лист у вигляді круглого коржа, в якому роблять краї завширшки в палець.
Сир протирають крізь сито, змішують з цукром і розтертими до білого кольору яєчними жовтками, цедрою з цитрини, натертою на тертці. Масу добре вимішують і викладають на посипане тертою булкою тісто рівним шаром, змащують яйцем і випікають в не дуже гарячій духовці протягом 40— 50 хвилин.
Для тіста: на 2,5 склянки борошна — 50 г масла, 100 г сметани, 2 жовтки, На 1 кг сиру — 4 жовтки, 150 г цукру, цедру з 1 цитрини, 1 яйце для змащування, 50 г кришок з булки.