Перебраний мак добре промивають, заливають киплячою водою і дають йому набухнути. Потім мак відкидають на сито, зціджують воду, після чого перекладають його у фарфорову ступку або макітру, всипають цукор, добре розтирають, поступово додаючи по одному жовтку. Коли мак із цукром добре розітреться, кладуть у нього підсушене борошно, змішують, з'єднують із збитими білками, викладають у форму або сотейник, змащений маслом, і ставлять на 25—30 хвилин в духовку заткатись.
Готову бабку нарізують порціонними кусками.
На 1 склянку маку — 3/4 склянки цукру, 6 яєць, 1,5 ст. ложки пшеничного борошна, 1 чайну ложку вершкового масла.
БАБКА З ЯБЛУК
Половину обчищених яблук труть на тертці, а другу половину нарізують дрібними кубиками.
У каструлю кладуть сирі жовтки, сметану, цукор, корицю, терті яблука. Все разом добре розтирають, додають борошно, нарізані кубиками яблука і змішують. Потім додають збиті білки, викладають у форму або сотейник, змащений маслом, і ставлять в духовку запікатись.
На 600 г яблук — 4 яйця, 5 ст. ложок цукру, 0,5 склянки сметани, 0,5 чайної ложки меленої кориці, З ст. ложки пшеничного борошна, 0,5 чайної ложки вершкового масла.
БАБКА З ВИШЕНЬ
Вишні перебирають, промивають, очищають від кісточок і посипають 1/3 частиною цукру. Решту цукру, корицю, сирі жовтки і сметану кладуть в одну посудину, добре розмішують, всипаючи при цьому борошно. Коли маса буде розмішана, до неї додають збиті білки і підготовлені вишні, після чого викладають у змащену маслом і посилану сухарями форму і ставлять в духовку запікатись.
Жовтки розтирають з цукром в пишну масу і поступово додають підсушені товчені горіхи. Потім цю масу змішують з тертою черствою булкою і збитими білками, викладають у форму, змащену маслом та посилану сухарями, і ставлять в духовку запікатись. Готову бабку нарізують порціонними кусками і при відпусканні поливають завареними вершками, для чого цукор розтирають із сирими жовтками та ваніліном, змішують з кип'яченими вершками і доводять до 80—85°, весь час помішуючи, щоб маса не кипіла. На 100 г горіхів (ядро) — / склянку цукру, 10 яєць, 250 г черствої булки, 1,5 чайної ложки вершкового масла. Для підливи — 2 склянки вершків, З яйця, 2 ст. ложки цукру, 0,1 г ваніліну.
БАБКА СИРНА ЗАПЕЧЕНА
У протертий крізь сито сир кладуть розтерті з цукром і ванільним порошком жовтки, сіль, промиті родзинки, збиті білки. Все добре змішують, викладають у форму або каструлю, змащену маслом, посипають сухарями і ставлять в духовку запікатись на 1 годину.
На 600 г сиру — 4 яйця, 2,5 ст. ложки цукру, 100 г родзинок, 2 ст. ложки вершкового масла, 1 ст. ложку сухарів, 1 ванільний порошок.
БАБКА СИРНА З МИГДАЛЕМ
Сир протирають крізь сито, кладуть в каструлю, додають обчищений дрібно посічений мигдаль, розігріте масло, ванільний порошок і розтерті з цукром сирі жовтки. Все добре змішують, додають збиті білки, викладають в сотейник, змащений маслом, і ставлять в духовку запікатись.
На 500 г сиру — 4 ст. ложки вершкового масла, 3/4 склянки цукру, 60 г солодкого мигдалю, ванільний порошок, 4 яйця.
БАБКА З ЖИТНІХ СУХАРІВ
Житні сухарі дрібно товчуть, просівають крізь сито. Сирі жовтки розтирають з цукром, вершковим маслом і сухарями, додають товчену гвоздику і розтерту цедру цитрини. Після цього масу змішують із збитими білками, викладають в каструлю, змащену маслом і посилану сухарями. Каструлю з бабкою ставлять у більшу каструлю з гарячою водою і варять 30—40 хвилин, після чого виймають і ставлять на 20 хвилин в духовку запікатись.
Готову бабку ріжуть на шматки і перед подаванням на стіл посипають цукром. Окремо до бабки подають вершки.
На 1 склянку мелених сухарів — / склянку цукру, 4 яйця, 1 ст. ложку вершкового масла, 1 склянку вершків, 0,25 чайної ложки товченої гвоздики, цедру з одної цитрини.
БАБКА ГРЕЧАНА З ВЕРШКАМИ
Жовтки розтирають спочатку з невеликою кількістю цукру, а потім додають весь цукор. В розтерті жовтки кладуть гречане борошно, мелену корицю і добре розмішують, а потім додають збиті білки, злегка перемішують, викладають у форму або сотейник, змащений маслом, і ставлять на 30—40 хвилин в духовку запікатись.
Готову бабку нарізують порціонними кусками і при подачі на стіл до бабки подають вершки.