1 кг груш, 200 мл води, 400 г цукру, 25 г ванільного цукру, 50 мл лимонного соку, 1/2 палички кориці, 4 стручки кардамону, оцет
Груші очистити від шкірки й серцевини, нарізати скибочками, витримати кілька хвилин у воді з додаванням оцту. Для сиропу в окріп додати цукор, ванільний цукор, лимонний сік, корицю, витягнуті зі стручків зерна кардамону, варити на середньому вогні близько 7 хв, знімаючи піну. Потім вийняти корицю, покласти в сироп скибочки груш, довести до кипіння й варити на слабкому вогні 5 хв, акуратно перемішати під час варіння. Варення залишити до повного остигання, потім знову довести до кипіння й варити 5 хв. Повторити процедуру. Гаряче варення розкласти в стерилізовані банки, закрутити, перевернути й остудити.