500 г гарбуза, 500 г коричневого цукру, 50 г какао-порошку, 2 ч. л. сушеної м’яти, 2 ст. л. рому або коньяку, щіпка меленого червоного перцю
Гарбуз промити, очистити від шкірки й насіння, нарізати кубиками, викласти в каструлю. Засипати цукром, додати коньяк або ром, перемішати й залишити, щоб гарбуз пустив сік. Потім довести до кипіння, зняти з вогню й повністю остудити. Процедуру повторити ще 2 рази. Сироп злити. Додати в нього какао-порошок, подрібнену сушену м’яту й мелений червоний перець, збити блендером. Залити гарбуз м’ятно-шоколадним сиропом, поставити на вогонь, довести до кипіння й варити на слабкому вогні протягом 15—20 хв, постійно помішуючи дерев’яною лопаткою. Готове варення перекласти в стерильний посуд, герметично закрити. Зберігати в холодильнику.