3 кг цукіні, 2,5 кг моркви, 100 г часнику, 500 мл кетчупу чилі, 200 мл олії, 100 мл 9 %-ного оцту, 150—200 г цукру, 50—60 г солі, 5—7 г меленого гострого перцю
Цукіні ретельно вимити, нарізати тонкими довгими скибочками. Моркву й часник пропустити через м’ясорубку, викласти в сотейник, додати олію, тушкувати 5 хв. Потім додати кетчуп, сіль, цукор і гострий перець, довести до кипіння. Викласти в доведену до кипіння масу цукіні, тушкувати 20 хв після закипання, час від часу перемішуючи. Влити оцет, тушкувати ще 2 хв. Гарячу масу розкласти в стерилізовані банки. Банки закрутити, перевернути й укутати до остигання.
Ще один рецепт салату із цукіні
2 кг цукіні, 2 червоних болгарських перці, 3 моркви, 5 цибулин, часник до смаку
Для маринаду: 500 мл води, 500 мл 5 %-го оцту, 300 г цукру, 2 ст. л. солі, 3 ст. л. зерен гірчиці, 10 горошин чорного перцю
Усі овочі нарізати кубиками й викласти в глибокий посуд. Для маринаду змішати указані інгредієнти й довести до кипіння. Залити гарячим маринадом овочі, дати їм постояти 15—20 хв. Салат розкласти в стерилізовані банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 15—20 хв, місткістю 1 л — 20—30 хв), закатати й закутати до охолодження.