600—700 г невеликих огірків, ½ склянки порічок, 1 цибулина, 1—2 зубці часнику, по гілочці кропу і м’яти, 2—3 бутони гвоздики, 2—3 горошини чорного перцю
Для маринаду: 200 мл води, 200 мл соку порічок, 2,5 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру
Огірки ретельно помити. Смородину почистити, перебрати й промити. На дно банки місткістю 1 л покласти цибулю, часник, кріп, м’яту, гвоздику і перець. Викласти огірки, перешаровуючи ягодами смородини. Для маринаду воду змішати із соком порічок, додати сіль, цукор, довести до кипіння. Огірки залити маринадом. Банки накрити кришками, стерилізувати 8—10 хв, потім закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Огірки в соку порічок
1,8—2 кг огірків, 10—15 листів чорної смородини, спеції
Для маринаду: 700 мл води, 600 мл соку порічок, 2 ст. л. солі, 1,5 ст. л. цукру
Огірки помити, викласти в підготовлену банку місткістю 3 л, перешаровуючи листям чорної смородини, додати спеції до смаку. Залити окропом, залишити на 10 хв. Потім воду злити; процедуру повторити двічі. Для маринаду воду змішати із соком порічок, додати сіль, цукор, довести до кипіння. Огірки залити гарячим маринадом. Банку закатати, перевернути й закутати, залишивши так до повного охолодження.