Обчищені огірки нарізують кружальцями, а промиті помідори — четвертинками. В салатник викладають у вигляді гірки нарізані огірки, навколо них окремими букетами кладуть терті сирі моркву, ріпу, селеру, між ними — четвертинки помідорів і все це заливають сметаною, змішаною з оцтом, цукром і сіллю, прикрашають зеленим салатом і посипають дрібно нарізаним кропом.
На 500 г огірків — 250 г моркви, 250 г ріпи, 50 г кореня селери, 250 г помідорів, 125 г салату, 5 ст. ложок сметани, 50 г цукру, 15 г зелені кропу.
КАШКА ОВОЧЕВА
Солоні огірки обчищають від шкірки, розрізують вздовж і вижимають зайвий сік. Після цього їх дрібно нарізують і тушкують разом з трохи підсмаженою ріпчастою цибулею. Картоплю відварюють у шкірці і обчищають. Моркву дрібно шаткують, обсмажують, змішують з підготовленими огірками, цибулею і картоплею, січуть, поки маса не буде однорідна, потім солять, заправляють перцем і олією, викладають у вигляді гірки і посипають зеленою цибулею.
На 500 г солоних огірків — по 300 г картоплі і моркви, 150 г ріпчастої цибулі, 1ст. ложку олїі, на кінчику ножа меленого чорного перцю, 2 чайні ложки, дрібно посіченої зеленої цибулі.
ОГІРКИ В СМЕТАНІ
Свіжі огірки обчищають, нарізують кусочками і трохи солять. Розтирають зварені жовтки, додаючи сметани, трохи оцту, перцю на смак і поливають огірки.
На 12 огірків — З жовтки, 3/4 склянки сметани, 1 ст. ложку оцту, перцю, солі на смак.
САЛАТ З ОГІРКАМИ
Салат обчищають, промивають, струшують кожний листок. Нарізують тонко обчищені огірки і разом з олією, оцтом і дрібно посіченим кропом кладуть у салат, добре перемішують і посипають перцем.
На 500 г салату — 5 огірків, І ст. ложку олїі, 12 ст. ложки оцту, 10 г кропу.
ОГІРКИ МАЛОСОЛЬНІ
Огірки миють в холодній воді, кладуть їх в банку, перекладаючи зеленню кропу, естрагону, листям чорної смородини і заливають холодним розсолом, приготовленим з 400 г солі і 2 л води. Огірки готові для споживання через 24 години.