1,8—2 кг огірків, 20—40 виноградних листків (по 1—2 на огірок)
Для маринаду: 1 л води, 300 мл яблучного соку, 2 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. солі
Огірки й виноградне листя помити, ошпарити й одразу покласти в холодну воду. Кожен огірок щільно загорнути в лист винограду й покласти в банку. Залити окропом доверху, залишити на 10 хв. Потім воду злити; процедуру повторити двічі. Для маринаду воду змішати з яблучним соком, додати цукор, сіль, довести до кипіння. Огірки залити гарячим маринадом. Банку закатати стерилізованою кришкою і закутати, залишивши так до повного охолодження.
Для маринаду: 1 л води, 2 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. солі, 50 мл 9 %-го оцту
Огірки замочити у холодній воді на 4—6 год, зрізати кінчики. Виноградне листя ошпарити. На дно банки місткістю 3 л покласти часник, кріп, лавровий лист і перець. Кожен огірок загорнути у виноградні листки (по 1—2 на огірок залежно від розміру), покласти в банку. Залити окропом доверху, залишити на 10 хв. Потім воду злити; процедуру повторити двічі. Для маринаду у воду додати цукор, сіль, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Огірки залити гарячим маринадом. Банку закатати стерилізованою кришкою й закутати, залишивши так до повного охолодження.