5 кг болгарського перцю, 400 г помідорів, 300 г моркви, 1 корінь петрушки, 400 г цибулі, 400—500 мл олії, 1—2 ст. л. солі, 2 ст. л. 9 %-го оцту, ½ ч. л. молотого чорного перцю, ½ ч. л. молотого духмяного перцю
Перець помити, обсушити, викласти на застелений фольгою лист, збризнути олією і запекти в духовці до м’якості. Стежити, щоб перець не підгорів. Гарячий перець очистити від шкірки й насіння, пропустити через м’ясорубку або подрібнити блендером. Моркву і корінь петрушки нарізати соломкою, обсмажити в олії до напівготовності. Цибулю подрібнити, обсмажити в олії окремо. Помідори ошпарити, зняти шкірку, крупно нарізати, викласти в каструлю й тушкувати до зменшення об’єму вдвічі. Додати пюре із перцю, моркву з коренем петрушки і цибулю, варити на слабкому вогні, помішуючи, 10 хв. Посолити, поперчити, влити оцет, готувати 5 хв. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 30 хв, місткістю 1 л — 40 хв), закатати й закутати до охолодження.
Ікра з болгарського перцю, яблук і коріння
2,5 кг болгарського перцю, 500 г помідорів, 500 г яблук, 150 г моркви, 150 г кореня селери, 150 г кореня петрушки або пастернаку, 500 г цибулі, 200 мл олії, 1 ст. л. солі, мелений чорний перець до смаку
Болгарський перець і яблука почистити, пропустити через м’ясорубку. Помідори ошпарити, очистити від шкірки, нарізати кубиками. Моркву, селеру і корінь петрушки натерти на тертці. Цибулю дрібно нашаткувати, обсмажити в олії до м’якості. Додати моркву, селеру й петрушку, смажити 10 хв. Потім покласти яблука і помідори, тушкувати 10 хв. Викласти болгарський перець, додати сіль, мелений перець, тушкувати під кришкою 30—40 хв. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 20 хв, місткістю 1 л — 30 хв), закатати й закутати до охолодження.
Ікра із запеченого болгарського перцю з часником
3 кг болгарського перцю, 1 кг цибулі, 500 г часнику, 1 пучок зелені, 150 мл олії, 2—3 ч. л. лимонної кислоти, 1 ст. л. солі, 1 ч. л. цукру
Перець помити, розрізати на половинки, видалити насіння. Запекти в духовій шафі до потемніння шкірки. Перекласти в поліетиленовий пакет, остудити, очистити від шкірки і розім’яти в пюре. Цибулю й часник дрібно нарізати або подрібнити блендером, обсмажити в олії. Викласти пюре із перцю, додати сіль, цукор, тушкувати 20 хв. Додати рубану зелень і лимонну кислоту, кип’ятити ще 5 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра з болгарського перцю
3 кг болгарського перцю, 1,5 кг моркви, 300 г цибулі, 300 мл олії, 1—1,5 склянки томатного пюре, 1—1,5 ст. л. солі, 1—2 ч. л. цукру, мелений червоний і чорний перець до смаку
Болгарський перець пропустити через м’ясорубку. Моркву натерти на тертці. Цибулю дрібно нашаткувати, обсмажити в олії. Додати моркву, смажити 3 хв. Викласти пюре із перцю, тушкувати 10 хв. Додати томатне пюре, цукор, сіль, мелений перець, тушкувати 10 хв. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 40—45 хв), закатати й закутати до охолодження.
Ікра із болгарського перцю з гарбузом
3,5 кг болгарського перцю, 500 г м’якоті гарбуза, 500 г помідорів, 500 г цибулі, 200 мл олії, ⅓ ч. л. молотого чорного перцю, щіпка мускатного горіха, сіль і цукор до смаку
Гарбуз натерти на великій тертці. Болгарський перець і помідори почистити, нарізати кубиками. Цибулю дрібно нашаткувати, обсмажити в олії до м’якості. Додати гарбуз, помідори і перець, тушкувати 30—40 хв. Покласти сіль, цукор і спеції, варити іще 15 хв. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 20 хв, місткістю 1 л — 30 хв), закатати й закутати до охолодження.