2 кг відварених маслюків, 4 помідори, 1 болгарський перець, 2 морквини, 4 цибулини, 200 мл олії, 100 мл 9 %-го оцту, 6—8 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. солі, 1 лавровий листок, 2 бутони гвоздики, 2 ст. л. зерен гірчиці
Цибулю нарізати соломкою, моркву натерти. Болгарський перець і помідори пропустити через м’ясорубку. Усі овочі змішати, додати олію, оцет, цукор, сіль, спеції, довести до кипіння. Викласти до овочів відварені гриби, довести до кипіння, тушкувати на слабкому вогні 1—1,5 год. Гарячий салат розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути догори дном і закутати до охолодження.
Грибна солянка
2 кг відварених грибів (маслюки, сироїжки, опеньки, моховики), 1 кг капусти, 1 кг помідорів, 1 кг моркви, 500 г цибулі, 300 мл олії, лавровий лист, духмяний перець, гвоздика, сіль до смаку
Нарізати соломкою цибулю й моркву, обсмажити в частині олії і перекласти в каструлю. Додати нашатковану капусту, порізані помідори, влити олію, посолити й тушкувати на слабкому вогні 20—25 хв. Додати відварені гриби й тушкувати до готовності. Додати спеції, тушкувати 5 хв. Гарячу солянку розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути догори дном і закутати до охолодження.
Морквяно-грибний салат
1 кг лісових грибів, 2 кг моркви, 700 г цибулі, 200 мл олії, 3—4 ст. л. томатного соусу, 2—3 ст. л. 9 %-го оцту, цукор, сіль і спеції до смаку
Гриби помити, почистити, відварити в підсоленій воді, відкинути на друшляк і дати воді стекти. Почистити моркву й цибулю. Моркву нарізати брусочками, цибулю — півкільцями. Обсмажити цибулю в олії, покласти моркву і тушкувати на слабкому вогні до готовності (морква має зберігати форму). Додати гриби, томатний соус, цукор, сіль, спеції, тушкувати 10—15 хв. Додати оцет, перемішати й тушкувати ще 2 хв. Гарячий салат розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути догори дном і закутати до охолодження.
Гливи з кольрабі
1 кг глив, 2 кг кольрабі, 1 кг помідорів, 200 г моркви, 200 г цибулі, 2 зубці часнику, олія, 1—2 ст. л. 9 %-го оцту, 6—7 ст. л. цукру, 1—1,5 ст. л. солі
Кольрабі нарізати соломкою. Помідори пропустити через м’ясорубку. Гриби відварити в підсоленій воді, пропустити через м’ясорубку. Змішати гриби, кольрабі і помідори, тушкувати 10—15 хв. Моркву натерти, цибулю дрібно нарізати, обсмажити в олії до м’якості, додати в ємність до овочів з грибами, покласти цукор, сіль, тушкувати до готовності. Додати подрібнений часник і оцет, тушкувати 5 хв. Гарячий салат розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 10—15 хв, місткістю 1 л — 15—20 хв), закатати й закутати до охолодження.