Тут Food - Сайт о питании, кулинарии и диетах. Кулинарные рецепты. Мармелад по-українськи - 12 рецептів
Рецепты
Меню сайта


Категории
Первые блюда [100]
Вторые блюда [333]
Напитки [29]
Закуски [132]
Несладкие мучные блюда [30]
Сладости [206]
Заготовки [898]


Форма входа



Друзья сайта
-


Наш опрос
Любите ли Вы принимать гостей?
Всего ответов: 226


Приветствую Вас, Гость · RSS 20.05.2024, 09:44
Главная » Кулинарные рецепты » Украинская кухня » Заготовки

Поиск

Ешьте яблоки - будете дольше жить!
Хот-доги не менее опасны, чем сигареты: врачи
Диетологи рассказали о пользе и вреде ржи
Таблицы калорийности мяса


Мармелад по-українськи - 12 рецептів


Мармелад можна приготувати з одного або кількох видів сировини. Варять його з достиглих або навіть перестиглих фруктів. їх миють, видаляють насінні коробочки і кісточки, варять до кашкоподібного стану і проціджують крізь сито або друшляк. Одержану масу уварюють в широкому тазу, весь час помішуючи. Коли маса стане густою, додають цукор.

Готовність мармеладу визначають по борозенці, яку проводять по дну таза. Наприкінці варіння додають ваніль, апельсинову або лимонну цедру, щоб мармелад мав. бажаний смак і запах.

Готовий мармелад викладають у чистий сухий посуд і залишають відкритим доти, поки він не остигне і не покриється кірочкою.

Після цього посуд обв'язують целофаном або пергаментним папером і зберігають у сухому холодному місці.

Мармелад з полуниць (суниць)

Ягоди полуниць сортують, миють, видаляють плодоніжки, а потім протирають крізь сито. Протерту масу уварюють у тазу, додають необхідну кількість цукру і уварюють до готовності. Під час уварювання до маси додають 1 чайну ложку лимонної кислоти. Якщо до такого мармеладу добавити 25 % яблучного, то буде приємна на смак маса.

На 3 кг підготовлених ягід потрібно взяти 1,5 кг цукру.

Мармелад з малини

Відсортовану миту малину протирають крізь густе сито для відокремлення насіння. До одержаного пюре додають цукор-пісок і уварюють на сильному вогні, весь час помішуючи. Коли мармелад загусне, його теплим викладають у банки і дають добре охолонути до утворення блискучої кірочки. Після цього банки закупорюють кришками або обв'язують пергаментним папером чи целофаном.

На. 1 кг очищеної малини додають 0,5 кг цукру. .

Мармелад з аґрусу

Відсортовані і миті ягоди аґрусу заливають водою з розрахунку

1 склянка води на 2 кг ягід і добре проварюють. Одержану суміш протирають крізь сито і знову варять разом з цукром у пропорції 2 : 1 (на

2 кг ягід — 1 кг цукру) до готовності.

Мармелад буде смачнішим, якщо його варити із суміші аґрусу й малини. Для цього беруть 1 кг очищеної митої малини і протирають крізь сито дерев'яною ложкою. Пюре з малини варять 15 хв і потім до нього додають 1 стакан процідженого і підігрітого соку аґрусу і 1 кг цукру. Після того як суміш закипить, її уварюють протягом 0,5 год, знімаючи з поверхні шумовиння.

Готовий мармелад гарячим розливають у банки, дають добре охолонути і закупорюють.

Мармелад з чорниць

Ягоди чорниць сортують, видаляють плодоніжки, миють, а потім протирають крізь сито. Одержану масу варять з цукром і водою до готовності.

На 5 кг чорниць беруть 2—2,5 кг цукру і 0,5 л води.

Мармелад з шипшини

Мармелад з шипшини — високовітамінізований продукт. Для його приготування ягоди миють, а потім уварюють до повного розм'якшення в невеликій кількості води. -Суміш увареної шипшини протирають дерев'яною ложкою крізь сито або друшляк для видалення кісточок, а потім крізь густе сито — для видалення тоненьких волосків шипшини. Масу уварюють загустіння, весь час помішуючи. Наприкінці варіння додають цукор. На 4—5 кгпюре потрібно 1,5—2 кг цукру.

Теплий мармелад розливають у чисті сухі банки, дають йому добре охолонути, потім зверху посипають цукровою пудрою і банки обв'язують пергаментним папером.

Смак мармеладу може бути кращим, якщо до нього в процесі варіння додати дрібно нарізану і добре проварену апельсинову цедру.

Мармелад з черешень

Стиглі ягоди черешень сортують, видаляють плодоніжки, старанно миють і виймають кісточки. Плоди без кісточок протирають крізь сито і одержану масу уварюють з цукром до загустіння.

На 1 кг черешень без кісточок беруть 1 кг цукру.

У процесі варіння масу треба старанно розмішувати, щоб вона не підгоріла.

Теплий мармелад викладають у банки і залишають до повного остигання. Перед викладанням на дно банки можна насипати цукру, а після викладання — зверху мармеладу. Банки зав'язують пергаментним папером або целофаном.

Мармелад з вишень

Мармелад з вишень дуже смачний. Для його приготування беруть З кг плодів, видаляють плодоніжки, миють і видаляють кісточки. Плоди без кісточок пропускають через м'ясорубку. Жменю кісточок подрібнюють, зав'язують у мішечок з тонкого полотна і опускають у таз із подрібненими вишнями для запаху. Варять мармелад на сильному вогні до готовності.

На кожні 2—2,5 кг вишень без кісточок додають 1 кг цукру.

Мармелад гарячим розливають у чисті сухі банки і охолоджують до появи на поверхні кірочки. Після цього банки щільно зав'язують целофаном.

Мармелад з абрикосів

Плоди миють, видаляють кісточки і варять у невеликій кількості води (300 г води на 1 кг абрикосів), поки не утвориться маса, яку можна протерти крізь сито. Одержану масу, весь час помішуючи, уварюють з цукром до повного загустіння.

Щоб мармелад не був коричневим, треба наприкінці варіння, поки він ще не загустів, додати гарячого цукрового сиропу.

На кожні 900—1000 г абрикосового пюре додають 1 кг цукру.

З абрикосів і яблук можна приготувати змішаний мармелад. Для цього беруть 3 кг абрикосів і 1 кг яблук.

Абрикосове пюре приготовляють так само, як описано вище.

Яблучне пюре приготовляють так. Солодкі стиглі яблука миють, розрізають на куски і опускають у киплячу воду (на 1000 г яблук — 300—400 г води). Після того як яблука зовсім розм'якшаться, масу протирають крізь металеве сито для відділення насінної . коробочки від шкірки. Одержане пюре абрикосів і яблук змішують у тазу, додають 50 % цукру від ваги взятих плодів і варять до повного загустіння.

Мармелад із слив

Стиглі сині сливи миють, видаляють кісточки і варять до повного розм'якшення в невеликій кількості води. Зварену масу протирають крізь сито і додають необхідну кількість цукру. Масу уварюють у посуді з широким дном на сильному вогні.

Щоб мармелад був ароматним, до нього в процесі уварювання додають маленькі кусочки звареної апельсинової цедри.

На 10 кг слив беруть 1 кг цукру і 3 стакани води.

Із слив можна приготувати дуже смачний мармелад-конфітюр. Для цього беруть 2 кг слив, видаляють у них кісточки і добре промивають у проточній воді. Яблук беруть 1 кг, миють, розрізають на куски і видаляють серцевину.

Сливи і яблука складають у каструлі шарами: сливи, яблука і цукор-пісок, потім знову сливи, яблука і цукор-пісок. Всього витрачають 1,5 кг цукру.

Варять мармелад, весь час помішуючи. Наприкінці варіння до нього додають цедру з половини лимона і трошки меленої кориці.

Готовий мармелад-конфітюр викладають у чисті сухі банки, охолоджують, а потім банки щільно обв'язують пергаментним папером або целофаном.

Мармелад з кизилу

Стиглий м'який кизил промивають у воді, видаляють кісточки, виси» пають у посуд і варять у воді до повного розм'якшення. На 5 кг кизи« лу беруть 2 л води. Після варіння воду відціджують і використовують для приготування желе, а масу, що залишилася, протирають крізь сито, додають 2,5 кг цукру і варять, весь час помішуючи, до готовності.

Мармелад з груш

Беруть стиглі груші, добре промивають, розрізають на четвертинки і видаляють серцевину. Нарізані груші викладають у каструлю і зали* вають водою, щоб вона їх покрила. Варять груші до повного розм'якшення, а потім протирають крізь друшляк.

Під час варіння протерту масу треба весь час перемішувати, щоб вона не пригоріла. Наприкінці варіння додають цукор у кількості, яка дорівнює половині ваги фруктів.

Мармелад гарячим розливають у чисті сухі банки, охолоджують і щільно зав'язують целофаном або пергаментним папером.

Найкраще готувати мармелад із суміші яблук і груш. їх беруть у пропорції 1 : 1 і приготовляють масу, до якої в процесі варіння додають трошки кориці. Зварену масу протирають крізь друшляк, додають цукор (половину ваги фруктів) і уварюють до готовності. .

Дуже смачний мармелад із суміші груш, яблук і персиків у пропорції 1:1:1. Порядок приготування його такий самий, як і при виготовленні мармеладу із суміші яблук і груш.

Мармелад з айви

Стиглу айву нарізають скибочками, складають у каструлю, заливають невеликою кількістю води і варять на невеликому вогні до повного розм'якшення. Зварену айву протирають крізь сито і уварюють у широкому тазу. Наприкінці варіння додають цукор.

На 5 кг айви потрібно 2 кг цукру.


Похожие рецепты:


Если вы не нашли по этим ссылкам подходящего рецепта, попробуйте нажать здесь: мармелад




Категория: Заготовки | Добавлено 27.08.2015
Просмотров: 959 | Рейтинг: 5.0/1 |
Всего комментариев: 0

Оставить комментарий по материалу: "Мармелад по-українськи - 12 рецептів"

Мармелад

avatar
Сайт управляется системой uCozЯндекс.Метрика