Компот приготовляють з білих, рожевих або червоних черешень. Черешні сортують, видаляють гнилі та пошкоджені плоди, відривають плодоніжки і старанно миють.
Підготовлені плоди щільно укладають у банки і заливають гарячим цукровим сиропом 25—З0 %-ної концентрації.
У банку місткістю 0,5 л укладають близько 350 г, місткістю 1,0 л — 700—750 г черешень, накривають підготовленими кришками і стерилізують у киплячій воді: банки місткістю 0,5 л—8—10, 1,0 л — 10—12 хв.
Компот з черешень можна приготувати і без кісточок. У цьому разі після миття плодів кісточки видаляють за допомогою ручної машинки або булавки. Плоди без кісточок щільно укладають у банки і заливають гарячим цукровим сиропом 30—35 %-ної концентрації.
Залиті сиропом банки накривають кришками і стерилізують у киплячій воді: місткістю 0,5 л—12 хв і 1,0 л—20 хв. Для надання аромату і поліпшення смаку компотам з черешень у сироп можна додати ванільного цукру, або в банку покласти кусочок лимона. Якщо свіжого лимона немає, можна використати лимонну кислоту: 1 г кислоти на 1 л сиропу. Після стерилізації банки негайно закатують і охолоджують.