У просіяному борошні роблять заглибину у вигляді лійки, вливають у неї воду, розтоплене масло, збиті з сіллю яйця і замішують тісто більш круто, ніж на вареники. Тісто підбивають до гладкості, залишають на деякий час для набухання, потім розкачують, нарізують галушки і варять у підсоленій воді протягом 10 хвилин.
Готові галушки кладуть на сковороду з розігрітим маслом, перетрушують, злегка підсмажують і подають на стіл. У заправлені маслом гарячі галушки можна додавати сметану. Масло іноді замінюють салом. Для цього сало нарізують дрібними кубиками, підсмажують і разом із шкварками заправляють галушки.
На 3 склянки пшеничного борошна — 2 яйця, 1/3 склянки сметани, 1/3 склянки води, 2 ст. ложки вершкового масла або нарізаного кубиками сала, 1 чайну ложку солі.
ГАЛУШКИ З ШИНКОЮ
З пшеничного борошна, води, яєць і масла приготовляють галушки. Зварені галушки відкидають на сито або друшляк, обливають холодною водою, щоб вони не злипались, перекладають на сковорідку або сотейник, змішують з нарізаною дрібними кубиками шинкою і гарячим маслом, підігрівають в духовці і подають на стіл.
На 2 склянки борошна — І яйце, 1/3 склянки води, З ст. ложки вершкового масла, 100 г шинки.
ГАЛУШКИ ГРЕЧАНІ З САЛОМ
У гречане борошно додають яйця, сіль, воду і замішують некруте тісто, яке розкачують завтовшки 0,5 см і нарізують у вигляді невеликих квадратиків. Галушки варять у підсоленій воді. Ріпчасту цибулю підсмажують з нарізаним кубиками салом і змішують з вареними відцідженими галушками. Галушки варять перед самою подачею на стіл.
На 2 склянки гречаного борошна— 1/2 склянки води, 1 яйце, 1/2 чайної ложки солі, 2 цибулини, 100 г сала.
ГАЛУШКИ ГРЕЧАНІ
Сало нарізують кубиками, кладуть у сотейник, додають дрібно посічену цибулю, підсмажують до жовтого кольору, вливають 3 склянки води, солять і кип'ятять.
Гречане борошно з'єднують з водою, яйцями, замішують тісто, розкачують його шаром 0,5 см, нарізують невеликі шматки, кладуть у киплячу воду з салом і цибулею і проварюють півгодини. Галушки подають з тим же відваром, в якому вони варились.
На 2 склянки гречаного борошна — 2 склянки води, 2 яйця, 2 цибулини, 100 г сала.
ГАЛУШКИ ІЗ СИРУ
Сир протирають крізь сито або пропускають крізь м'ясорубку, кладуть у макітру або каструлю, додають цукор, половину борошна, одну третину масла і сіль. Все
це добре розтирають, потім додають збиті на піну білки, викладають на посиланий борошном стіл, розкачують довгу смугу завтовшки 1 —1,5 см, нарізують галушки у вигляді ромбів, кладуть у киплячу підсолену воду і варять 12—15 хвилин.
Перед подачею на стіл галушки поливають розтопленим вершковим маслом, змішаним з сухарями.
На 600 г сиру — 4 яйця, 1/2 склянки пшеничного борошна, 100 г вершкового масла, 2 ст. ложки пшеничних сухарів.
ГАЛУШКИ КИЇВСЬКІ З ПЕЧЕРИЦЯМИ
М'ясо яловиче і свиняче дрібно нарізують ножем або пропускають через м'ясорубку. В каструлю вливають молоко, розпускають яйця, кладуть сметану, сухарі, розтоплене масло, сіль, розтерту цибулю, товчений перець, попередньо відварену, обчищену і протерту картоплю, обчищений (філе) і дрібно посічений оселедець. Все добре змішують з підготовленим м'ясом, вибивають до гладкості і роблять великі галушки.
Галушки обкачують у борошні, укладають на дно сотейника в один ряд і заливають окропом так, щоб вода ледве покривала галушки, солять, кладуть перець, цибулину, лавровий лист і припускають протягом 15 хвилин. Масло розтирають з цибулею в окремому сотейнику, розводять процідженим наваром, в якому припускались галушки, додають цукор, оцет, сметану, сіль. Підготовленою підливою заливають галушки і вдруге припускають. За цей час смажать печериці і змішують їх з підливою, в якій припускались галушки.
Галушки кладуть на тарілку і окремо подають печериці з підливою.
На 300 г яловичини і 700 г свинини — 0,5 склянки молока, 1 яйце, 0,5 ст. ложки сметани, 0,5 ст. ложки сухарів, 0,5 ст. ложки розтопленого вершкового масла, 0,5 чайної ложки солі, 1 цибулину, 5 горошин чорного перцю, 500 г картоплі, 0,5 оселедця, 2 ст. ложки борошна, 2 лаврових листки. Для підливи — 1 ст. ложку масла, 1 ст. ложку борошна, 1/2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложку сметани, 200 г печериць.
ГАЛУШКИ З МАННИХ КРУПІВ
У кипляче молоко кладуть вершкове масло, всипають манні крупи і розмішують доти, поки тісто не набуде вигляду великої галушки, що відстає від стінок каструлі.
Масі дають прохолонути, додають в неї цукор, яйця, сіль, тертий гіркий мигдаль, цедру цитрини і розмішують. Чайною ложкою беруть з тіста маленькі галушки, кладуть їх в киплячу воду і, коли вони спливуть на поверхню, дають покипіти кілька хвилин на невеликому вогні, а потім виймають спеціальною ложкою і кладуть у каструлю з розігрітим маслом, струшують і подають на стіл. Якщо галушки ідуть як гарнір до бульйону і варяться в ньому, то в тісто не кладуть ні цукру, ні гіркого мигдалю. На 1,5 склянки манних крупів — 1,5 склянки молока, 0,5 ст. ложки масла, 1 ст. ложку цукру, 2 яйця, І чайну ложку солі, 10 гірких мигдалин, цедру з півцитрини.
КАРТОПЛЯНІ ГАЛУШКИ
Картоплю варять, обчищають від шкірки і протирають. До одержаного пюре додають яйця, борошно, добре розмішують, роблять галушки і варять протягом 6—8 хвилин в солоному окропі при повільному кипінні.
Якщо галушки м'які, то додають ще тертої картоплі! Подають як окрему страву з вершковим маслом або як гарнір до бульйону.
На 500 г картоплі — 2 яйця, І ст. ложку масла, І чайну ложку борошна, 2 ст. ложки вершкового масла.
ГАЛУШКИ ІЗ ЗАВАРНОГО ТІСТА
У кипляче молоко додають масло, всипають борошно, постійно помішуючи на вогні доти, поки маса не почне відставати від стінок каструлі. Тоді тісто викладають на блюдо і дають остигнути, потім, сильно розмішуючи, вливають поступово, один за одним, жовтки, кладуть цукор, сіль і під кінець вимішування додають збиті в піну білки. Чайною ложкою кладуть тісто у підсолену киплячу воду і,
коли галушки спливуть наверх, варять ще кілька хвилин.
Подають з розтопленим вершковим маслом і сметаною.
На 1 склянку борошна — 0,5 ст. ложки вершкового масла, З яйця, 1 ст. ложку цукру, , чайної ложки солі, 0,5 склянки молока, 2 ст. ложки вершкового масла для поливки, 0,5 склянки сметани.
ГАЛУШКИ З ХЛІБНИХ СУХАРІВ
Яйця розтирають до піни з цукром, кладуть товчені білі сухарі, розтоплене масло, молоко і сіль. Масу добре вимішують, дають постояти півгодини, роблять з неї великі галушки і варять їх кілька хвилин у киплячій підсоленій воді. Подають до столу з розтопленим вершковим маслом.
Яблука обчищають від шкірочки, видаляють серцевину, нарізують їх тонкими шматками, змішують з молоком, добре збитими яйцями, сіллю, цукром, додають невеликими порціями борошно і замішують тісто. Чайною ложкою беруть тісто, в якому має бути шматочок яблука, кладуть галушки у киплячу воду і варять доти, поки при розрізуванні вони не будуть сухими. Яблучні галушки подають з розтопленим вершковим маслом.
На З склянки борошна — 3/4 склянки молока, 4 яйця, 0,5 чайної ложки солі, 1 ст. ложку цукру, 1,5 ст. ложки вершкового масла, 8-Ю яблук.
ГАЛУШКИ, ЗАПЕЧЕНІ З СИРОМ
З борошна і 3/4 норми яєць замішують на воді круте прісне тісто, розкачують, нарізують дрібними квадратними шматочками, кладуть у підсолену воду і варять до готовності. Потім воду відціджують, додають до галушок пропущений крізь м'ясорубку сир, яйця, 1/4 частину розтопленого масла, цукор, сметану, солять, все змішують, викладають у сотейник, змащений маслом, і ставлять у духовку на 1 годину запікатись.
Запечені галушки нарізують на порції, поливають маслом і подають на стіл. На 3 склянки пшеничного борошна — 200 г сиру, 100 г вершкового масла, 2 ст. ложки цукру, 4 яйця, 3 ст. ложки сметани.