Для консервування найкраще брати дрібні свіжі з щільною м'якоттю і водянистим насінням зелені огірки. У тому разі, якщо огірки великії але з щільною хрумкою м'якоттю і дрібним водянистим насінням, їх можна розрізати впоперек на кусочки завтовшки 3—4 см.
Відсортовані за розміром і кольором огірки спочатку миють у проточній воді, а потім, обрізавши кінці, занурюють у холодну воду на 6— 8 год (щоб м'якоть огірків стала щільною, хрумкою).
З прянощів для приготування консервованих огірків потрібні кріп, стручковий гіркий зелений або червоний перець і часник. Зазначена зелень повинна бути чистою і свіжою. Кріп відділяють від сухого і жовтого суцвіття, миють у проточній воді, струшують воду і нарізають кусочками завдовжки 3—5 см. Стручковий гіркий зелений або червоний перець миють і потім розрізають пополам вздовж стручка. Часник обчишають і зубки нарізають половинками.
При укладанні огірків і зелені у банки місткістю 0,5 л слід додержувати такого співвідношення: огірків — 300 г, кропу — 5 г, перцю стручкового — 0,5 плоду, часнику — 2 зубки.
За бажанням, до зазначеної зелені можна додати свіжий добре промитий дрібно посічений лист селери, лист хріну, чорної смородини, естрагону і горошини запашного перцю, але так, щоб, загальна кількість прянощів була не більш як 15 г на одну банку місткістю 0,5 л. На дно підготовлених банок укладають половину необхідної кількості зелені, потім огірки і зверху — другу половину зелені.
Укладання огірків може бути фігурним або насипом. В банки місткістю 0,5 л огірки укладають фігурно (нижній ряд вертикально, а вверху 1—2 огірки горизонтально).
У велику тару (банки місткістю 1 л і 3-літрові бутлі) огірки можна укладати насипом, але після цього бутлі або банку треба струсити, щоб ущільнити огірки. Після укладання огірки та зелень заливають гарячим маринадом (температура не нижче 70—80°С). Маринадна заливка повинна повністю покрити верхній ряд огірків.
Для приготування заливки для однієї банки місткістю 0,5 л потрібко, г: води 200, солі 12—15, оцту 6 %-ного — 35—40. Наповнені банки накривають кришками і стерилізують при температурі 100 °С: банки місткістю 0,5 л—6—8, місткістю 1,0 л—9—10 і 3-літрові бутлі—18—20 хв. Витрата продуктів для приготування 10 банок консервів місткістю 0,5 л, г: огірки свіжі — 3100, кріп — 70, перець стручковий гіркий — 5 шт., часник — 20 зубків, сіль—150, оцет 6 %-ний — 400.