Для маринаду: 1,2 л води, 3 ст. л. солі, 2 ст. л. цукру, 3 ст. л. яблучного оцту
Огірки помити, зрізати кінчики, замочити на 5—6 год. На дно підготовлених банок покласти нарізану кружальцями моркву, часник, м’яту, листя хрону, вишні й смородини. Щільно укласти огірки, зверху викласти нарізану кільцями цибулю і зонтик кропу. Для маринаду розчинити у воді сіль і цукор, довести до кипіння. Залити маринадом огірки, залишити на 15—20 хв. Потім маринад злити, закип’ятити і знову залити огірки; процедуру повторити іще раз. Після третьої заливки маринад довести до кипіння, зняти з вогню, додати оцет, залити огірки. Банки закатати й закутати до охолодження.
Огірки з барбарисом
2 кг огірків, 300 г ягід барбарису, 1 ст. л. кмину
Для розсолу: 1 л води, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі
Огірки помити, ошпарити, потім обдати холодною водою. Підготовлені огірки покласти в банку, пересипаючи кмином і помитими ягодами барбарису. У банку влити окріп, залишити на 10—15 хв. Потім воду злити, закип’ятити і знову залити огірки на 10—15 хв. Після цього воду злити, закип’ятити, додати цукор і сіль. Огірки залити киплячим розсолом. Банку закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Хрусткі огірки западенськи
3—3,5 кг огірків, 1 головка часнику, 4 зонтики кропу, листя хрону
Для маринаду: 2 л води, 250 мл 6 %-го оцту, 3,5 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 8—10 горошин чорного перцю, суха гірчиця в зернах
Невеликі огірки помити, залити холодною водою на 4 год (завдяки цьому огірки будуть хрусткими). Зрізати кінчики. На дно підготовлених банок покласти кріп, часник і листя хрону. Потім покласти огірки, залити окропом, накрити банки металевими кришками і залишити на 8—10 год. Після цього воду злити, додати цукор, сіль, перець, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. У кожну банку покласти зерна сухої гірчиці на кінчику ножа. Залити огірки гарячим маринадом. Банки закатати, перевернути й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Огірки з морквою і цибулею
1,8—2,4 кг огірків, 4 середні морквини, 4 середні цибулини, 4—8 зубців часнику, 8 зонтиків кропу, листя хрону, 8 горошин духмяного перцю, гострий перець до смаку
Для маринаду: 2 л води, 180 мл 9 %-го оцту, 7 ст. л. цукру, 3 ст. л. солі
Огірки замочити в холодній воді на ніч. Потім промити, зрізати кінчики. Моркву почистити, нарізати брусочками, цибулю нарізати кільцями. На дно підготовлених банок покласти часник, кріп, листя хрону, гострий і духмяний перець. Потім викласти огірки, перешаровуючи морквою і цибулею. Овочі залити окропом, залишити на 10 хв, потім воду злити. Процедуру повторити ще двічі. Для приготування маринаду у воді розчинити цукор, сіль, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Овочі залити гарячим маринадом. Банки закатати, перевернути, закутати й залишити на 5—6 годин.