2 кг огірків, 3—4 зубці часнику, 2 зонтики кропу, по 5—6 листків вишні й чорної смородини, 2 ч. л. зерен гірчиці, 4—5 горошин духмяного перцю
Для маринаду: 1,2 л води, 250 мл 9 %-го оцту, 4 ст. л. цукру, 1,5 ст. л. солі
Огірки замочити у холодній воді на кілька годин. На дно підготовлених банок покласти часник, кріп, листя вишні й чорної смородини, зерна гірчиці, перець. Потім покласти огірки. Для приготування маринаду у воду додати сіль, цукор, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Огірки залити маринадом. Банки стерилізувати 15 хв, закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Огірки мариновані (1 рецепт)
4 кг невеликих огірків, 10—12 зубців часнику, зонтики кропу, 7—8 листків хрону, 7—8 листків чорної смородини
Для маринаду: 2 л води, 1 склянка цукру, 3 ст. л. солі, 350 мл 9 %-го оцту
Огірки замочити, потім промити, зрізати кінчики. У велику каструлю влити воду, розчинити цукор і сіль, додати оцет. Огірки покласти в киплячий маринад і тримати під кришкою 5—7 хв (орієнтуватися на зміну кольору, щоб не переварити). На дно підготовлених банок покласти часник, кріп, листя хрону й чорної смородини. Потім викласти гарячі огірки, залити гарячим маринадом. Банки закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Огірки мариновані (2 рецепт)
2 кг огірків, 4—5 зубців часнику, 2 зонтики кропу, листя і корінь хрону, 4—6 листків чорної смородини, 2 лаврових листки, 8 бутонів гвоздики, по 6 горошин чорного і духмяного перцю
Для маринаду: 1 л води, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 3 ст. л. 9 %-го оцту
Огірки замочити у холодній воді на 3—4 год, потім помити, зрізати кінчики. На дно стерилізованої банки місткістю 3 л покласти часник, кріп, хрін, листя чорної смородини, лавровий лист, гвоздику і перець. Заповнити банку огірками. Для приготування маринаду у воду додати цукор, сіль, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Огірки залити гарячим маринадом. Банки накрити кришками, стерилізувати 20—25 хв, потім закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Огірки мариновані (3 рецепт)
2 кг огірків, 4—5 зубців часнику, листя чорної смородини і вишні, 2 лаврових листки, 4 бутони гвоздики, 6—7 горошин чорного перцю
Для маринаду: 1,2—1,5 л води, 2 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру, 50 мл 9 %-го оцту
Огірки помити, зрізати кінчики. На дно банки місткістю 3 л покласти листя вишні і смородини, зверху щільно укласти огірки. Залити окропом, через 10 ху воду злити. Процедуру повторити. Для приготування маринаду у воду додати сіль, цукор, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. У банки з огірками покласти часник, лавровий лист, гвоздику і перець, залити гарячим маринадом. Банки закатати, перевернути й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Мариновані огірки з ароматом глиці
1,4—1,6 кг огірків, 5—6 молодих гілочок ялинки або сосни, 1 зубчик часнику, листя хрону, смородини і вишні, 10 горошин чорного перцю
Для маринаду: 1,2—1,5 л води, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 80—90 мл 9 %-го оцту
На дно стерилізованої банки місткістю 3 л покласти гілочки ялинки або сосни, часник, листя хрону, смородини і вишні, перець. Викласти огірки, залити окропом, залишити на 7 хв. Потім воду злити; процедуру повторити двічі. Для приготування маринаду у воду додати цукор, сіль, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Залити огірки гарячим маринадом. Банку закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.
Огірки в огірках
1,4—1,5 кг невеликих огірків, 1—1,2 кг перестиглих огірків, 1 ст. л. солі
Огірки помити. Перестиглі огірки натерти на великій тертці, додати сіль, перемішати. В банку місткістю 3 л влити трохи огіркової маси, потім викласти шар огірків. Заповнити банку доверху, викладаючи огірки і поливаючи огірковою масою. Банку закрити капроновою кришкою, зберігати в прохолодному місці.