800 г огірків, 500 г помідорів, 1 морквина, 1 головка часнику, зонтик кропу, зелень петрушки, листя вишні й смородини, невеликий шматочок кореня хрону
Для маринаду: 1,2 л води, 2—3 ст. л. 9 %-го оцту, 2 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру
Овочі помити. В огірків зрізати кінчики. Моркву почистити, нарізати тонкими кружальцями. На дно стерилізованої банки місткістю 3 л покласти листя вишні і смородини, корінь хрону, часник і кружальця моркви. Потім викласти огірки з помідорами, перешаровуючи їх кропом і петрушкою. Овочі залити окропом, залишити на 5—10 хв. Потім воду злити, закип’ятити і знову влити в банки; процедуру повторити ще раз. Злиту воду використати для приготування маринаду. Додати сіль, цукор, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Овочі залити гарячим маринадом. Банку закатати, перевернути й закутати до охолодження.
Асорті з огірків, помідорів і патисонів
800 г огірків, 700 г помідорів, 400 г патисонів, 5—6 зубців часнику, зонтик кропу, невеликий шматочок кореня хрону
Для маринаду: 1,2 л води, 3 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, 50 мл 9 %-го оцту, лавровий лист, 3—4 бутони гвоздики, по 4—5 горошин чорного і духмяного перцю
Овочі помити. В огірків зрізати кінчики, помідори наколоти, патисони крупно нарізати. На дно підготовленої банки місткістю 3 л покласти кріп, корінь хрону і часник. Викласти овочі, залити окропом, залишити на 10 хв. Потім воду злити; процедуру повторити ще двічі. Для маринаду у воду додати цукор, сіль, лавровий лист, гвоздику і перець, довести до кипіння. Зняти з вогню, влити оцет. Овочі залити гарячим маринадом. Банку закатати й закутати, залишивши так до повного охолодження.