1,2 кг гарбуза, 600 г моркви, 200—300 г цибулі, олія, 1 ст. л. солі, мелений чорний перець до смаку
Гарбуз почистити, нарізати шматочками, залити водою й тушкувати під кришкою 30—35 хв. Моркву відварити, почистити. Цибулю дрібно нарізати, обсмажити в олії. Відварену моркву й гарбуз пропустити через м’ясорубку. Додати обсмажену цибулю, сіль, перець, довести до кипіння й зняти з вогню. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 25 хв, місткістю 1 л — 35 хв), закатати й закутати до охолодження.
Ікра гарбузово-кабачкова з майонезом
2 кг м’якоті гарбуза, 1 кг кабачків, 500 г цибулі, часник, 300 г томатної пасти, 250 г майонезу, 50 мл олії, 120 мл 9 %-го оцту, 4 ст. л. цукру, 2 ст. л. солі, мелений чорний перець і лавровий лист до смаку
Почищений гарбуз, кабачки і цибулю пропустити через м’ясорубку. Масу викласти в каструлю, тушкувати 1 год. Додати томатну пасту, майонез, олію і тушкувати ще 1 год, час від часу помішуючи. Додати подрібнений часник, оцет, цукор, сіль, спеції, варити ще 10 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра із гарбуза з часником
1 кг м’якоті гарбуза, 2 болгарських перці, 2—3 цибулини, 5 зубців часнику, олія, 2 ст. л. томатної пасти, 1 ст. л. лимонного соку, 1—2 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, ½ ч. л. молотого чорного перцю
Болгарський перець, цибулю і часник подрібнити, обсмажити в невеликій кількості олії до прозорості (близько 10 хв) (овочі не мають підгоріти). Гарбуз почистити, нарізати невеликими кубиками, додати до овочів, смажити 2 хв. Потім накрити кришкою й тушкувати на слабкому вогні 30—40 хв, поки гарбуз не стане м’яким. Додати томатну пасту, лимонний сік, цукор, сіль, мелений перець, прогріти 2 хв. Масу подрібнити за допомогою блендера, довести до кипіння і зняти з вогню. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра із гарбуза, спаржевої квасолі і яблук
1 кг гарбуза, 1 кг помідорів, 1 кг спаржевої квасолі, 1 кг болгарського перцю, 1 кг яблук, 500 г цибулі, 300 г цукру, 2 ст. л. солі, 50 мл 9 %-го оцту, олія, спеції до смаку
Гарбуз і помідори почистити, пропустити через м’ясорубку. Болгарський перець, спаржеву квасолю і яблука почистити, також пропустити через м’ясорубку. Цибулю нарізати, обсмажити в олії 10 хв. Додати помідори з гарбузом, сіль, цукор, тушкувати 10 хв. Потім викласти інші овочі й варити на середньому вогні 1 год, час від часу помішуючи. Додати оцет і спеції до смаку, проварити 10 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра із запеченого гарбуза
1 кг м’якоті гарбуза, 3 середніх помідори, 2 болгарських перці, 2 цибулини, 3—4 зубці часнику, 150 мл олії, 1—2 ст. л. цукру, сіль, чорний перець, мускатний горіх, мелений імбир до смаку
М’якоть гарбуза нарізати невеликими кубиками. Помідори і перець розрізати на 4 частини. Цибулю й часник крупно порубити. Лист застелити фольгою або пергаментом, викласти порізані овочі, посипати сіллю і спеціями, збризнути олією і поставити в розігріту до 200 °С духову шафу на 40 хв. Овочі остудити, помідори і перець очистити від шкірки. Підготовлені овочі подрібнити за допомогою блендера, викласти в каструлю, довести до кипіння. Додати до смаку цукор, сіль, спеції. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 10—15 хв, місткістю 1 л — 20—25 хв), закатати й закутати до охолодження.
Ікра із гарбуза із селерою
500 г м’якоті гарбуза, 300 г кореня селери, 300 г помідорів, 300 г цибулі, 50 г часнику, олія, ⅓ ст. л. солі
М’якоть гарбуза нарізати невеликими кубиками, залити водою і відварити до м’якості. Селеру почистити, натерти на тертці. Помідори ошпарити, очистити від шкірки, нарізати скибочками. Цибулю дрібно нашаткувати, обсмажити в олії. Додати терту селеру, тушкувати 5 хв. Потім покласти помідори, гарбуз і пропущений через прес часник, посолити, тушкувати 15—20 хв. Гарячу ікру розкласти в підготовлені банки, простерилізувати (банки місткістю 0,5 л — 20 хв, місткістю 1 л — 30 хв), закатати й закутати до охолодження.