6 яєчних жовтків 250 г вершкового масла 18 г розпушувача 15 г ванільного цукру 1 ст. л. какао-порошку 100 г цукру 3 склянки пшеничного борошна
Білково-сметанкова пінка
6 яєчних білків 800 г сметани 15 % жирності 60 г порошку сметанкового пудингу 250 г консервованих вишень без кісточок 1 склянка цукру
ПРИГОТУВАННЯ
Коржі
У глибоку посудину всипати борошно, цукор, розпушувач, ванільний цукор, покласти накраяне холодне вершкове масло. Посікти це все ножем до дрібної крихти. Сюди ж улити жовтки й швидко замісити тісто.
Розділити його на 4 частини. До першої підмішати какао-порошок. Решту тіста з’єднати й ще раз вимісити. Кожну частину загорнути в харчову плівку й покласти в холодильник на 30 хвилин.
Форму розміром 28 × 35 см вистелити пергаментом. Із більшої частини тіста сформувати корж, виліпивши в ньому бортики. Наколоти його виделкою й випікати в попередньо нагрітій до 180 °C духовці 12—15 хвилин (корж має трішки підпектися. Вистудити. Зверху розкласти консервовані вишні.
Білково-сметанкова пінка
Білки збити до м’яких піків. Порціями, постійно збиваючи, всипати цукор. Зменшити оберти міксера до мінімуму і порціями ввести сухий порошок пудингу. Насамкінець за допомогою кухонної лопатки вмішати сметану.
Складаємо сметанник
Білково-сметанкову пінку викласти на вишні й розрівняти. Зверху натерти на крупній тертці охолоджене шоколадне тісто.
Випікати у попередньо розігрітій до 170 °C духовці приблизно 50 хвилин.
Вистудити сметанник у духовці при злегка відчинених дверцятах, а далі переставити в холодильник і залишити мінімум на 6 годин.