1 ст. л. води 2 ст. л. какао-порошку 400 г борошна 140 г цукру 4 яєчні жовтки 2 ч. л. розпушувача 200 г вершкового масла
Начинка
100 г волоських горіхів 20 г цукру 200 г кисло-солодких яблук 300 г сливового повидла
Білковий прошарок
4 яєчні білки 100 г цукру 40 г сухого порошку апельсинового киселю
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
Холодне вершкове масло накраяти невеликими шматочками. Всипати в нього борошно з розпушувачем. За допомогою ножа посікти все на дрібну крихту. Влити жовтки і швидко замісити тісто.
Розділити його на 3 частини. До першої підмішати какао-порошок. Кожну частину окремо загорнути в харчову плівку й покласти в морозильну камеру на 30 хвилин.
Форму розміром 18 × 23 см вистелити пергаментом. На дно викласти 1 частину білого тіста, відщипуючи від нього невеличкі шматочки, трішки розминаючи і складаючи один біля одного. Зверху не сильно притрамбувати. Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 12—15 хвилин (тісто має підпектися).
Начинка
Яблука почистити, видалити серцевину й натерти на крупній тертці. Викласти в пательню, всипати цукор і тушкувати, помішуючи, 5—7 хвилин. Долати повидло, все ретельно перемішати. Вистудити.
Білковий прошарок
Білки збити до м’яких піків. Невеликими порціями всипати цукор, постійно збиваючи. Знизити оберти міксера до мінімуму й за допомогою кухонної лопатки вмішати порошок киселю.
Складаємо пляцок
На підпечений корж викласти масу з повидла і яблук. Зверху натерти на крупній тертці заморожене шоколадне тісто. На нього викласти білкову пінку і старанно розрівняти. Посипати посіченими горіхами. Насамкінець рівномірно розкласти шматочки решти білого тіста (в такий самий спосіб, що і першу частину).
Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці приблизно 50 хвилин. Вистудити. Перед подачею до столу стрепіхатий пляцок присипати цукровою пудрою.