5 яєчних жовтків 300 г вершкового масла 200 г джему з чорної смородини 1 склянка цукру 2 ст. л. какао-порошку 500 г пшеничного борошна 1 ч. л. розпушувача 0,5 склянки сметани 3 ст. л. білої кокосової стружки
Корж безе з горіхами
5 яєчних білків 1 склянка цукру 1 склянка горіхів
Крем
120 мл води 2 склянки цукру 400 г вершкового масла 2 ст. л. коньяку
ПРИГОТУВАННЯ
Пісочні коржі
Масло кімнатної температури збити з цукром на пухку масу. Далі, постійно збиваючи, по черзі влити по 1 жовтку й по 1 ст. л. сметани (допоки не закінчаться продукти).
Борошно з розпушувачем частинами вмішати в масляну суміш.
Розділити тісто на 4 рівні частини, до двох із них підмішати какао-порошок. Кожну кульку окремо загорнути в харчову плівку і поставити в холодильник на 45—50 хвилин.
Дно форми розміром 22 × 22 см вистелити пергаментом. Рівномірно розподілити 1 частину білого тіста (для цього його можна натерти на крупній тертці та злегка утрамбувати рукою). Зверху змастити половиною джему. Далі викласти 1 частину шоколадного тіста (натерти на крупній тертці або відщипувати від тіста невеличкі шматочки й викладати зверху на джем).
Випікати коржі в попередньо розігрітій до 180 °C духовці приблизно 20 хвилин.
Корж безе з горіхами
Білки збити до м’яких піків. Невеличкими порціями (по 1—2 ст. л.) всипати цукор. Горіхи подрібнити й за допомогою кулінарної лопатки вмішати в білки.
Форму розміром 22 × 22 см вистелити пергаментом. Сушити корж у попередньо розігрітій до 90 °C духовці приблизно 2 години (він має стати абсолютно сухим та при постукуванні видавати глухий звук).
Крем
У банячку з товстими стінками довести до кипіння воду з цукром, проварити 5 хвилин. Вистудити.
Масло кімнатної температури збити на пухку масу. Постійно збиваючи, порціями влити цукровий сироп, а насамкінець — коньяк.
Складаємо пляцок
Нижній пісочний корж викласти шоколадною стороною вверх, рівномірно змастити частиною крему. Зверху викласти корж безе з горіхами, злегка притиснути і змастити кремом. Викласти другий пісочний корж шоколадною стороною вниз.
Змастити верх і боки кремом, обсипати кокосовою стружкою. До моменту подачі пляцок слід настоятися в холодильнику мінімум 12 годин.