200 г пшеничного борошна 2 ч. л. розпушувача ¼ ч. л. соди ¼ ч. л. солі 1 склянка цукру 125 мл соняшникової олії 60 г какао-порошку 1,5 ст. л. розчинної кави 175 мл води 8 яєчних білків 5 яєчних жовтків
Крем
200 г вершкового масла 1 склянка цукру 1 яйце 2 ст. л. картопляного крохмалю 250 мл молока 10 г ванільного цукру
Малиновий прошарок
50 мл води 12 г картопляного крохмалю 85 г цукру 10 г желатину 300 г ягід малини
Просочування
100 мл малинового лікеру
ПРИГОТУВАННЯ
Шоколадний корж
В окропі розчинити каву й какао-порошок. Вистудити.
Борошно перемішати з сіллю, содою, розпушувачем та 180 г цукру.
Жовтки збити на пухку масу. Додати олію та какао-кавову суміш. Змішати борошняну й жовткову маси. Ретельно вимісити.
Білки збити до м’яких піків. Порціями, постійно збиваючи, всипати цукор. Збивати до стійких піків.
Ввести в тісто ¼ частину збитих білків. Далі за допомогою кулінарної лопатки вмішати решту білкової маси.
Дно форми не вистеляти пергаментом, а боки нічим не змащувати. Випікати в попередньо розігрітій до 160 °C духовці 50—60 хвилин (до сухої скіпки). Вистудити у формі.
Крем
У товстостінному банячку збити яйце з цукром до утворення густої маси. Влити третину холодного молока і знову ретельно збити. У решті молока розмішати ванільний цукор і крохмаль так, щоб не залишилося грудочок. Перелити в банячок. Нагрівати все на невеличкому вогні, постійно збиваючи, аж поки маса не загусне. Зняти з вогню і вистудити до кімнатної температури. До заварної маси додати масло кімнатної температури і збивати все разом 5—7 хвилин. Крем має стати гладким, однорідним і ніжним.
Малиновий прошарок
Желатин залити водою кімнатної температури і залишити на 20—30 хвилин для набухання.
У малині видалити кісточки, протерши через металеве сито. У товстостінному банячку на малому вогні довести до кипіння малинове пюре, крохмаль та цукор. Проварити 1—2 хвилини. Зняти з вогню, додати набухлий желатин і перемішувати до повного розчинення. Вистудити суміш до кімнатної температури.
Форму з бортиками, у якій випікався корж, вистелити харчовою плівкою. Вилити малинову суміш і поставити в холодильник на 2 години (до повного застигання).
Складаємо пляцок
Готовий корж розрізати на 4 пласти та просочити лікером. Змастити кремом. Всередину між коржами викласти малиновий прошарок. Покласти пляцок у холодильник на 2—3 години.