2 ст. л. какао-порошку 4 ст. л. пшеничного борошна 4 ст. л. цукру 1 ст. л. олії 1 ч. л. розпушувача 4 яйця
Крем
200 г вершкового масла 40 г порошку ванільного пудингу 400 мл молока 3 ст. л. цукру 2 ст. л. коньяку
Шар із чорносливу й шоколаду
3 ст. л. какао-порошку 3 ст. л. цукру 350 г підкопченого чорносливу 50 г вершкового масла 6 ст. л. сметани
Шоколадний сироп для просочування
1 ст. л. какао-порошку 2 ст. л. цукру 150 мл молока
ПРИГОТУВАННЯ
Шоколадний бісквіт
Відділити білки від жовтків. Перші збити на стійку піну, другі — з цукром до посвітління. Вручну змішати обидві маси. Порціями, постійно перемішуючи, всипати суміш із борошна, какао-порошку й розпушувача. Насамкінець додати олію. Ретельно вимісити.
Форму розміром 20 × 20 см змастити вершковим маслом і рівномірно присипати борошном. Викласти тісто й розрівняти. Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 20—25 хвилин (до сухої скіпки). Вистудити.
Крем
На невеликому вогні довести до кипіння суміш із молока, цукру й порошку ванільного пудингу. Проварити 1 хвилину, зняти з вогню й вистудити.
Масло кімнатної температури збити на пухку масу. Порціями, постійно збиваючи, додати пудинг. Насамкінець вмішати коньяк.
Чорнослив залити окропом так, щоб вода лише покривала його. Залишити на 5 хвилин. Воду злити. Просушити за допомогою паперових серветок і накраяти невеличкими шматочками.
Сироп для просочування
У банячку закип’ятити суміш із молока, цукру й какао-порошку. Проварити ще хвилину.
Корж у багатьох місцях проткнути дерев’яною скіпкою і щедро просочити шоколадним сиропом.
Глазур
У банячку гарно (щоб не залишилося грудочок) розтерти цукор, сметану і какао-порошок. Додати масло кімнатної температури. Нагрівати, збиваючи, аж поки маса не стане однорідною. Довести майже до кипіння, але не кип’ятити. Зняти з вогню і вистудити до кімнатної температури.
Складаємо пляцок
На просочений корж нанести крем і рівномірно викласти чорнослив. Зверху полити шоколадною глазур’ю. Відправити в холодильник мінімум на 12 годин.