1 ст. л. какао-порошку 7 ст. л. пшеничного борошна 250 г цукру 2 ст. л. столового оцту 3 ст. л. картопляного крохмалю 2 ч. л. розпушувача 20 г ванільного цукру 8 яєць
Крем
300 г вершкового масла 350 мл вишневого соку 40 г сухого порошку ванільного пудингу
Шоколадний прошарок
3 ст. л. какао-порошку 4 ст. л. цукру 3 ст. л. вершкового масла 5 ст. л. сметани 15 % жирності
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
У 7 яєць відділити білки від жовтків. Білки збити до м’яких піків. До них порціями всипати 170 г цукру та ванільний цукор. Збивати до стану однорідної консистенції.
Змішати 3 ст. л. борошна, 1 ч. л. розпушувача і картопляний крохмаль. За допомогою кулінарної лопатки круговими рухами всипати цю суміш у білкову масу. Насамкінець підмішати оцет.
Форму розміром 25 × 38 см з високими бортиками змастити вершковим маслом і присипати борошном. За допомогою столової ложки викласти тісто так, щоб усе дно заповнилося горбиками. Зверху через густе ситечко посипати какао-порошком.
Збити до густої піни 7 яєчних жовтків, рештки цукру (180 г) і 1 яйце повністю. До цієї маси за допомогою кулінарної лопатки вмішати 4 ст. л. борошна і 1 ст. л. розпушувача.
Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 25—30 хвилин (до сухої скіпки).
Крем
У товстостінному банячку змішати вишневий сік і порошок ванільного пудингу. Якщо рідина вийшла недостатньо солодкою, слід всипати ще 1—2 ст. л. цукру. На невеличкому вогні довести до кипіння, а потім проварити ще протягом хвилини. Зняти з вогню й вистудити.
Масло кімнатної температури збити на пишну масу. Невеличкими порціями, постійно збиваючи, влити вишневу суміш.
Шоколадний прошарок
У товстостінному банячку розтерти какао-порошок і цукор. Додати сметану й на невеликому вогні довести до кипіння, після чого відразу зняти з плити. Додати вершкове масло. Ретельно перемішати й вистудити.
Складаємо пляцок
Вистуджений корж розрізати вертикально на 2 частини розміром 25 × 19 см. Шоколадний прошарок розділити натроє. Змастити ним обидві частини коржа з боку жовткового тіста.
Одну частину коржа з боку шоколадного прошарку намазати кремом. Зверху викласти другу частину коржа (шоколадним прошарком униз).
Рештою шоколаду змастити верх пляцка. Боки прикрасити залишками крему. Поставити в холодильник мінімум на 6 годин.