7 яєчних білків 1 склянка цукру 1 ч. л. розпушувача 3 ст. л. картопляного крохмалю 3 ст. л. пшеничного борошна 2 ст. л. столового оцту
Шоколадний крем
150 г чорного шоколаду 150 мл вершків 20 % жирності 1 ст. л. коньяку
Жовтковий корж
7 яєчних жовтків 1 яйце 4 ст. л. цукру 4 ст. л. пшеничного борошна 1 ч. л. розпушувача
Банановий крем
250 г вершкового масла 0,75 склянки цукрової пудри 3 великих банани 1 ч. л. лимонного соку
ПРИГОТУВАННЯ
Білковий корж
Білки збити до м’яких піків. Порціями всипати цукор. Збивати до повного розчинення цукру й появи стійких піків.
У білкову масу вручну вмішати борошно, розпушувач і крохмаль. Насамкінець влити оцет. Ретельно вимісити.
Дно форми розміром 22×22 см вистелити пергаментом. Зверху викласти білкове тісто, розрівняти. Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці приблизно 30 хвилин. Вистудити корж слід у формі.
Жовтковий корж
У глибокій посудині збити жовтки, яйце й цукор (приблизно 8—9 хвилин на середній потужності міксера). Всипати борошно з розпушувачем. Ще раз усе гарно збити.
Дно форми розміром 22 × 22 см вистелити пергаментним папером. Вилити тісто. Випікати корж у попередньо розігрітій до 180 °C духовці 30—35 хвилин (до сухої скіпки).
Шоколадний крем
Вершки в банячку довести до температури 75—80 °C. Додати дрібно посічений шоколад. Помішувати до повного розчинення. У вистуджену суміш підмішати коньяк.
Банановий крем
Масло кімнатної температури збити на пухку масу. Постійно збиваючи, порціями всипати цукрову пудру. За допомогою блендера змішати м’якоть бананів і лимонний сік. Змішати обидві суміші й добре все збити.
Складаємо пляцок
Білковий корж змастити шоколадним кремом. Зверху викласти жовтковий корж, легенько притиснувши його до крему. Утворений квадратний пласт розрізати поздовж навпіл (вийдуть 2 смужки розміром 22 × 11 см). Першу (білковим коржем уверх) змастити банановим кремом. Накрити другою смужкою (білковим коржем униз). Акуратно притиснути коржі й крем між собою. Верх і боки змастити кремом. Поставити пляцок у холодильник на 6 годин.