4 яйця 125 г цукру 4,5 ст. л. пшеничного борошна 1,5 ст. л. картопляного крохмалю 1 ч. л. розпушувача 1 ст. л. столового оцту 2 ст. л. темного какао-порошку 10 г ванільного цукру
Крем
400 мл червоного десертного вина (краще домашнього) 3 ст. л. цукру 2 палички кориці 2 зірочки бодяну 15 г лимона 3 ст. л. цукрової пудри 270 г вершкового масла 60 г порошку ванільного пудингу 50 г чорного шоколаду
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
У 3 яєць відділити білки від жовтків. Білки збити до м’яких піків. Повільно, постійно збиваючи, всипати в них 80 г цукру та ванільний цукор. За допомогою кулінарної лопатки вмішати в білкову масу 1,5 ст. л. борошна, картопляний крохмаль та 0,5 ч. л. розпушувача. Насамкінець влити оцет. Ще раз вимісити тісто.
Форму розміром 20 × 25 см вистелити пергаментом або змастити вершковим маслом і присипати борошном. Викласти тісто, спочатку розрівняти, а потім ложкою густо насмикати його вгору (щоб на поверхні утворились білкові піки). Зверху присипати какао-порошком.
3 жовтки і 1 яйце збити з рештою цукру. За допомогою кулінарної лопатки вмішати в цю масу 3 ст. л. борошна і 0,5 ч. л. розпушувача.
Жовткове тісто вилити на білковий шар, присипаний какао-порошком.
Випікати в попередньо розігрітій до 170 °C духовці приблизно 35 хвилин (до сухої скіпки). Вистудити корж у формі.
Крем
У банячку змішати 200 мл вина, палички кориці, зірочки бодяну й нарізаний кружальцями лимон. На невеликому вогні довести до кипіння. Вийняти прянощі та лимон. У решті вина розчинити порошок пудингу. Тонкою цівкою, збиваючи, влити в кипляче пряне вино. Довести, збиваючи, до кипіння. Зняти з вогню й вистудити до кімнатної температури.
Масло кімнатної температури збити на пухку масу. У неї, постійно збиваючи, порціями влити винну суміш.
Складаємо пляцок
Вистиглий корж збризнути вином (50 мл) і змастити кремом. Зверху притрусити натертим на середній тертці чорним шоколадом. Поставити в холодильник на 2—3 години.