600 г пшеничного борошна 150 г цукру 2 яйця 2 яєчні жовтки 250 г вершкового масла 3 ст. л. вершків 10 % жирності 3 ст. л. гречаного меду 2 ч. л. соди 20 г ванільного цукру
Крем із пудингу
40 г сухого порошку ванільного пудингу 300 мл молока 3 ст. л. цукру
Крем зі згущеного молока й шоколаду
350 г вареного згущеного молока 50 г чорного шоколаду 100 мл вершків 10 % жирності
Горіхова глазур
125 г вершкового масла 4 ст. л. цукру 200 г волоських горіхів
Просочування
0,5 склянки міцного чорного чаю 2 ст. л. коньяку
ПРИГОТУВАННЯ
Коржі
Борошно і соду змішати з подрібненим холодним вершковим маслом. Посікти ножем на дрібну крихту. Змішати яйця, жовтки, цукор і ванільний цукор. Усе разом збити з рідким медом і вершками.
Із яєчної й борошняної суміші замісити тісто. Розділити його на 3 частини, кожну загорнути в харчову плівку та покласти в холодильник на 45 хвилин.
Форму розміром 20 × 30 см змастити вершковим маслом і притрусити сухарями.
Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці приблизно 15—17 хвилин (має вийти 2 коржі). Вистудити й щедро збризнути чаєм із коньяком.
Третій шматок тіста розкачати й викласти в підготовлену форму. Зверху рівномірно розподілити гарячу горіхову глазур. Випікати так само, як і попередні. Вистудити у формі.
Крем із пудингу
У товстостінному банячку ретельно (щоб не лишилось грудочок) змішати молоко, цукор і порошок ванільного пудингу. На невеличкому вогні довести до кипіння, постійно збиваючи. Проварити 1 хвилину.
Крем зі згущеного молока й шоколаду
Шоколад дрібно посікти. Вершки нагріти до кипіння та зняти з вогню. Всипати в них шоколад і перемішувати до повного розчинення. Змішати варене згущене молоко й шоколадну суміш (має вийти однорідний крем).
Горіхова глазур
У товстостінному банячку змішати посічені горіхи, вершкове масло й цукор. Нагрівати на невеликому вогні, збиваючи, до кипіння.
Складаємо пляцок
У форму помістити просочений пісочний корж. На нього викласти гарячий пудинг. Накрити другим просоченим коржем і злегка притиснути. Змастити кремом із згущеного молока й шоколаду. Зверху викласти корж із горіховою глазур’ю (глазур’ю догори). Злегка притиснути. Поставити пляцок у холодильник на ніч.