Молоко кип'ятять, додають цукор, ванільний порошок і розведене у холодному молоці картопляне борошно. При вливанні картопляного крохмалю молоко треба безперервно мішати, щоб не заварились галушки. Масу доводять до кипіння, викладають на блюдо, згладжують ложкою і ставлять у холодне місце для остигання. До киселю можна подавати варення.
Жовтки розтирають з цукром, розводять борошно з невеликою кількістю молока і збивають його разом з жовтками. Приготовлене для киселю молоко кип'ятять і, коли закипить, вливають у нього, швидко мішаючи, приготовлені жовтки, не доводячи до повторного кипіння. При повільному помішуванні жовтки можуть заваритися. Далі молоко знімають з плити і в той же час додають в нього, швидко помішуючи, збиті в піну білки. Потім кисіль виливають на блюдо і ставлять у холодне місце. Подають на стіл з варенням. На 5 скгіянок молока — 4 яйця, 1 склянку цукру і ванільний порошок, 1,5 ст. ложки пшеничного борошна.
КИСЕЛИЦЯ
Свіжі сливи або сушений чорнослив перебирають, промивають, заливають водою, добре розварюють, протирають крізь сито. Протерті сливи змішують з відваром, в якому варились ягоди, доводять до кипіння, всипають злегка підсмажене кукурудзяне борошно або манні крупи, цукор і варять до готовності. Киселицю подають гарячою.
На 500 г свіжих слив або на 200 г сушеного чорносливу 3 ст. ложки кукурудзяного борошна або манних крупів, склянки цукру. 5 склянок води.