1 кг зелених волоських горіхів, 300 мл води, 500 г цукру, ванілін, гвоздика
Кожен горіх проколоти виделкою в декількох місцях і вставити по 1 бутону гвоздики. Залити горіхи холодною водою, залишити на 10 днів, міняти воду 2 рази на день. На 10-й день горіхи довести до кипіння й варити протягом 15 хв, після чого знову витримати їх у холодній воді протягом доби, потім злити воду й обсушити. З води й цукру зварити сироп, додати ванілін. Залити горіхи доведеним до кипіння сиропом, залишити на добу. Потім сироп злити, уварити до густоти. Залити горіхи, залишити на добу. Потім проварити горіхи в сиропі 10 хв. Готове варення розкласти в підготовлені банки й закрити пергаментним папером. Зберігати в прохолодному місці.