1 кг моркви, 2 кг помідорів, 100 г цибулі, 100 г часнику, 200 мл олії, 4—6 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, щіпка кориці й мускатного горіха
Моркву, цибулю й часник почистити. Помідори ошпарити, очистити від шкірки. Пропустити всі овочі через м’ясорубку. Масу викласти в ємність для тушкування, влити олію, додати цукор, сіль, варити 2 год, періодично помішуючи. Потім додати мускатний горіх і корицю, варити іще 5—7 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Морквяна ікра гостра
1 кг моркви, 250 мл гострого томатного соусу, олія, сіль, цукор і спеції до смаку
Моркву почистити, натерти на великій тертці, обсмажити в олії до м’якості. Додати томатний соус, сіль. Тушкувати 10 хв, періодично помішуючи. За необхідності додати цукор і спеції. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати, перевернути догори дном і закутати до охолодження.
Ікра морквяна з оцтом
1,5 кг моркви, 2 кг помідорів, 2 головки часнику, 200 мл олії, 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі, 2 ст. л. 9 %-го оцту, мелений чорний і духмяний перець до смаку
Моркву почистити, натерти на тертці або пропустити через м’ясорубку. Помідори ошпарити, очистити від шкірки, нарізати кубиками. У глибокому сотейнику розігріти олію, злегка обсмажити моркву. Додати помідори, цукор, сіль, тушкувати на середньому вогні під кришкою близько 1,5 год, періодично помішуючи. Додати подрібнений часник, мелений перець, влити оцет, тушкувати 15 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.