2 кг буряку, 700 г моркви, 700 г цибулі, 1 стручок гострого перцю, 300 мл олії, 1 ст. л. солі, 1 ч. л. лимонної кислоти, цукор і спеції до смаку
Буряк відварити до напівготовності, остудити під холодною водою. Усі овочі почистити, пропустити через м’ясорубку. Масу викласти в каструлю з розігрітою олією, тушкувати на середньому вогні 30 хв. Додати сіль, цукор і тушкувати 15—20 хв. Наприкінці приготування додати лимонну кислоту. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра бурякова гостра
3 кг буряку, 2 кг моркви, 1 кг болгарського перцю, 3 стручки гострого перцю, 500 г цибулі, 3—4 головки часнику, 1 склянка води, 150 мл олії, 3 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру
Буряк і моркву почистити, натерти на тертці. Болгарський і гострий перець, цибулю, часник пропустити через м’ясорубку. Усі овочі викласти в каструлю, додати воду, олію, сіль, цукор і варити до готовності. Наприкінці приготування влити оцет. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра бурякова з помідорами
4 кг буряку, 3 кг помідорів, 500 г болгарського перцю, 500 г цибулі, 200 г часнику, 2 пучки зелені, 500 мл олії, 200 мл оцту, 5—7 ст. л. цукру, сіль до смаку
Буряк натерти на тертці або подрібнити в комбайні. Помідори пропустити через м’ясорубку. Болгарський перець, цибулю, часник і зелень дрібно нарізати. Усі овочі викласти в каструлю, додати олію, цукор, сіль, варити 1 год. Влити оцет, варити 15 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра бурякова із болгарським перцем
2 кг буряку, 500 г моркви, 3—4 болгарських перці, 500 г цибулі, 1 склянка томатного соусу, 300—400 мл олії, сіль, цукор і спеції до смаку
Буряк відварити, почистити, натерти на великій тертці або пропустити через м’ясорубку. Моркву натерти на тертці, перець і цибулю дрібно нашаткувати. Усі овочі викласти в каструлю, додати олію, тушкувати 20 хв. Додати сіль, цукор, тушкувати ще 10 хв. Потім влити томатний соус, покласти спеції до смаку, тушкувати 15 хв. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра бурякова з яблуками
500 г буряку, 500 г баклажанів, 500 г яблук, 150 мл олії, 3 ст. л. цукру, 1 ст. л. солі
Буряк почистити, натерти на великій тертці. Баклажани і яблука почистити, дрібно нарізати. Підготовлені продукти викласти в каструлю, додати цукор, сіль, перемішати, залишити на 1 год. Влити олію, поставити на слабкий вогонь, довести до кипіння і варити під кришкою 30 хв. Потім готувати без кришки ще 10 хв, постійно помішуючи. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.
Ікра бурякова з яблуками
2 кг буряку, 700 г яблук, 700 г цибулі, 1 стручок гострого перцю, 300 мл олії, 1 ст. л. солі, 1 ст. л. цукру, 1 ч. л. лимонної кислоти
Буряк відварити до напівготовності, остудити під холодною водою, почистити. Яблука, цибулю і гострий перець почистити. Усі овочі пропустити через м’ясорубку. Масу викласти в каструлю з розігрітою олією, тушкувати 20—30 хв. Додати сіль, цукор, тушкувати ще 15—20 хв. Наприкінці приготування всипати лимонну кислоту, ретельно перемішати. Гарячу ікру розкласти в стерилізовані банки, закатати й закутати до охолодження.