Запарити водою жменю житнього борошна так, щоб опара була густа. Коли простигне, додати 1 склянку дріжджів, старанно вимісити. Через 5 годин підлити теплої води стільки, щоб тісто було, як сметана, перемішати старанно і залишити на 7—8 годин. Потім всипати борошна, 1 ст. ложку солі, замісити, коли підійде, виліпити на дошці буханці, полити їх гарячою водою і поставити в гарячу піч.
ХЛІБ ЖИТНІЙ ПИТЛЬОВАНИЙ
В 1 склянці сироватки розвести 4 ст. ложки дріжджів. Розчинити 2 склянками сироватки 1,5кг борошна, влити дріжджі. Через 1 годину, коли тісто підійде, всипати ще 1,5 кг борошна, 1 склянку сироватки, 1 ст. ложку солі (як хто любить — 1 ст. ложку кмину), старанно замісити і, коли зійде, виробити буханці, покласти їх на посипану борошном дошку і так лишити на деякий час, щоб хліб ще піднявся. В цей час змочити буханці кілька разів водою. Коли підійдуть, поставити у гарячу піч.