550 г пшеничного борошна 200 г кукурудзяного борошна 380 г води 90 г кефіру 20 г свіжих дріжджів 1/2 ст. л. цукру 15 г вершкового масла 1 ч. л. солі 1 яйце
Розведіть дріжджі в теплій воді (30—35 °С), додайте половину пшеничного борошна, ретельно перемішайте, щоб не було грудочок. Накрийте рушником та поставте в тепле місце на 1,5—2 години.
Якщо дуже жарко, тісто підійде й саме, якщо ні — то поставте його біля батареї, на обігрівач чи в розігріту до 40 °С (але не більше) духовку, іноді раз на 15 хвилин відкривайте духовку на 1 хвилину.
Опара має збільшитись у 1,5—2 рази.
Цукор та сіль розведіть в 1 ст. л. теплої води, додайте кефір та влийте в опару, всипте кукурудзяне борошно, перемішайте та додайте решту пшеничного борошна. Вимішуйте 3—4 хвилини та влийте розтоплене вершкове масло, продовжуйте вимішувати, поки тісто не перестане липнути до рук та стане гладким.
Накрийте тісто рушником та залишіть у теплому місці на 1,5—2 години, поки не збільшиться в 2 рази.
З готового тіста сформуйте паляницю, надріжте гострим ножем зверху та покладіть на деко з папером для випікання чи до форми, змащеної жиром, і залишіть ще на 20 хвилин у теплому місці.
Розігрійте духовку до 200 °С. Розведіть жовток з 1 ч. л. води та обережно змастіть паляницю. Запікайте 40—45 хвилин. Якщо постукати, у готового хліба звук глухий.