250 г пшеничного борошна 150 г житнього борошна 15 г свіжих дріжджів 1 ч. л. цукру 250 г теплої води 2 ч. л. солі 1 ч. л. вершкового масла 40 г гарбузового насіння
Дріжджі розведіть у теплій воді (35—40 °С), додайте цукор і половину пшеничного та житнього борошна. Ретельно перемішайте, накрийте миску рушником та залишіть на 30—60 хвилин, поки опара не збільшиться в 2 рази.
Тепер додайте сіль, решту борошна, замісіть тісто, якщо треба, покладіть ще пшеничного борошна, потім додайте 1 ч. л. зовсім м’якого вершкового масла та половину насіння, вимішуйте тісто 5 хвилин.
Сформуйте із тіста шар, покладіть його на деко з папером для випікання, зробіть надрізи для краси, накрийте рушником та залишіть на 1 годину. Хліб повинен збільшитися в 2 рази. Більше не торкайтесь тіста.
Нагрійте духовку до 210 °С. Поставте в низ духовки ємність з окропом для пару.
Обережно пензлем змастіть хліб водою з сіллю, притрусіть насінням, але не торкайтеся хліба.
Поставте хліб до духовки на 40—50 хвилин.
Ємність із водою приберіть за 25 хвилин випікання.
Дістаньте хліб. Дайте йому трохи охолонути. Якщо постукати, у готового хліба звук глухий.