15 г свіжих дріжджів 1 ст. л. цукру 1 неповна ст. л. солі 280 мл води 500 г борошна засипка соди для обмазування
Розчиніть дріжджі та цукор у половині теплої води: за температури понад 45 °С дріжджі гинуть.
У миску насипте борошно та перемішайте його з сіллю. У центрі зробіть колодязь і влийте туди суміш води та дріжджів, мішайте з країв до центру.
Поволі влийте решту теплої води та замісіть тісто.
Вимішуйте 5—7 хвилин, можна більше, але не менше. Якщо тісто занадто вологе та липне до рук, обсипте його трохи борошном.
Скачайте з тіста шар, гострим ножем зробіть глибокий надріз, покладіть тісто до глибокої миски, яку обгорніть рушником в кілька шарів. Та залишіть його на 40—60 хвилин, поки тісто збільшиться в 2 рази. Для цього потрібне тепле місце без протягів. Якщо дуже спекотно, тісто підійде й саме, якщо ні — то поставте його біля батареї, на обігрівач чи в розігріту до 40 °С (але не більше) духовку, іноді раз на 15 хвилин відкривайте духовку на 1 хвилину, щоб не перегріти тісто.
Тісто обов’язково повинне збільшитися у 2 рази. Після цього вимішуйте тісто ще 2 хвилини.
Тепер сформуйте хліб. Скачайте з тіста шар. Щоб не було тріщин, беріть тісто гладким боком доверху та розтягуйте тріщинки донизу, ніби ховаєте всі під низ.
Пательню чи деко застеліть папером для випікання. Покладіть хліб, зробіть 2—3 надрізи, накрийте рушником та дайте йому підійти ще раз в теплому місці 30—40 хвилин.
Розігрійте духовку до 210 °С.
Розведіть засипку солі та соди в 1 ч. л. води, змастіть хліб і трохи обсипте борошном.
Обережно поставте хліб до духовки на 30—40 хвилин. Якщо постукати, у готового хліба звук глухий.
Якщо ви випікали хліб у формі, відразу дістаньте його та покладіть на решітку, бо низ може впріти, дайте охолонути.