4 яйця 1 склянка цукру 150 мл сметани 20 % жирності 6 ст. л. вершкового масла 1 ст. л. меду 1 ч. л. соди 1 ст. л. столового оцту 4 ст. л. темного какао-порошку 1,5 склянки пшеничного борошна
Крем
350 г вершкового масла 500 мл свіжого молока 3 ст. л. картопляного крохмалю 5 ст. л. цукру 2 ст. л. коньяку 20 г ванільного цукру
ПРИГОТУВАННЯ
Коржі
Яйця з цукром збити на пухку масу. Додати сметану, рідкий мед, розтоплене вершкове масло, соду й оцет. Ще раз усе легенько збити на найменших обертах міксера. У яєчну масу всипати борошно і какао-порошок. Збивати до розчинення всіх грудочок.
Кругле деко діаметром 20 см змастити маслом. На середину викласти 2 ст. л. тіста й за допомогою ножа тонко розмастити його по всій поверхні.
Перед кожною наступною порцією тіста деко слід змащувати маслом. Другий варіант випікання коржів — розмащувати тісто на деку, вистеленому пергаментом, змащеним маслом.
Коржі, випечені не на пергаментній основі, виходитимуть тоншими, але знімати їх буде важче. Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 4—5 хвилин. Вони мають стати пружними, не липкими, але і не надто твердими.
Не варто складати щойно випечені коржі один на один, аж поки вони не вистигнуть.
Вихід — 10—12 тоненьких коржів.
Крем
У товстостінному банячку сполучити молоко, цукор, ванільний цукор та картопляний крохмаль. Нагрівати на найменшому вогні, постійно збиваючи, аж поки суміш не закипить та загустіє. Зняти з вогню. Вистудити до кімнатної температури, час від часу збиваючи, щоб зверху не утворилася кірка.
Масло кімнатної температури збити на пухку масу. Порціями докладати в крем вистиглий молочний пудинг, постійно збиваючи. У кінці вмішати коньяк.
Складаємо пляцок
Коржі змастити тонким шаром крему і скласти один на один. Верх і боки пляцка також змастити кремом. Поставити в холодильник мінімум на 12 годин (краще — на добу).