1 ст. л. цедри лимона 640 г пшеничного борошна 200 г цукру 200 г вершкового масла 18 г розпушувача 3 яйця
Крем
350 мл води 3 ст. л. картопляного крохмалю 350 г вершкового масла 2 яєчні жовтки 1 лимон 350 г цукру
ПРИГОТУВАННЯ
Коржі
Масло кімнатної температури збити з цукром на пухку масу. По одному, постійно збиваючи, влити яйця. Додати цедру лимона, натерту на дрібній тертці. Всипати борошно з розпушувачем і замісити тісто. Сформувавши з нього кулю, замотати її в харчову плівку й поставити в холодильник на 3—4 години.
Охолоджене тісто розділити на 6 частин. Кожну з них розкачати у пласт товщиною 2—3 міліметри. Коржі випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 10—12 хвилин (важливо не пересушити їх).
Крем
У товстостінному банячку довести до кипіння цукор і воду. Проварити ще 5 хвилин. Лимони ошпарити і витерти насухо. Зняти з них цедру на дрібній тертці. Із м’якоті витиснути сік.
У мисочці за допомогою вінчика збити жовтки, лимонний сік, лимонну цедру й картопляний крохмаль.
У киплячий цукровий сироп тонкою цівкою ввести жовтково-лимонну суміш, постійно помішуючи. Довести до кипіння, проварити ще 1—2 хвилини, зняти з вогню й вистудити.
Масло кімнатної температури збити на пишну масу. Невеличкими порціями, постійно збиваючи, ввести заварену лимонну масу.
Складаємо пляцок
Сформувати пляцок, змастивши кожен корж, боки і верх кремом. Перед подачею слід настояти в холодильнику мінімум добу.