4 ст. л. какао-порошку 2 склянки пшеничного борошна 1 склянка цукру 200 г халви 200 г вершкового масла 2 ч. л. розпушувача 6 ст. л. сметани 4 яйця
Крем
2 яєчні жовтки 200 г вершкового масла 40 г цукру 2 ст. л. картопляного крохмалю 300 мл молока 150 г халви
Просочування
150 мл міцного солодкого чаю 1 ст. л. лимонного соку
Посипка
1 склянка соняшникового насіння 3 ст. л. меду 1 ст. л. вершкового масла
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
Яйця з цукром збити на пишну піну. Порціями, постійно збиваючи, додати м’яке вершкове масло й сметану. Борошно змішати з розпушувачем і какао. Халву натерти на дрібній тертці. На найменших обертах міксера підмішати в тісто халву й борошняну суміш. За консистенцією маса має нагадувати густу сметану.
Форму розміром 20 × 20 см вистелити пергаментом. Вилити тісто й випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці приблизно 45 хвилин (до сухої скіпки). Корж вистудити й розрізати горизонтально на 2 пласти.
Крем
У товстостінному банячку молоко довести до кипіння. Зняти з вогню й вистудити.
Жовтки розтерти з цукром і картопляним крохмалем. Залити 50—60 мл вистиглого молока й ретельно збити. Далі порціями, постійно перемішуючи, влити решту молока.
Суміш перелити назад у банячок і нагрівати на мінімальному вогні, постійно збиваючи, до загустіння. Зняти з вогню й вистудити. Підмішати халву, натерту на дрібній тертці.
Масло збити на пишну масу. Порціями, постійно збиваючи, додати халвову суміш.
Просочування
Міцний солодкий чай вистудити і змішати з лимонним соком.
Посипка
Насіння підсмажити на невеликому вогні до золотистого кольору. Додати вершкове масло й мед. Прогріти, збиваючи, 1 хвилину. Готову масу тонким шаром викласти на змащений маслом пергамент. Вистудити. За допомогою качалки здрібнити насіннєвий корж до крупної крихти.
Складаємо пляцок
Кожен пласт коржа просочити на зрізі. Крем розділити надвоє. Половину рівномірно викласти на нижній просочений пласт. Накрити другою частиною коржа (просочуванням униз). Намастити рештою крему й розрівняти. Зверху пляцок щедро присипати карамелізованим соняшниковим насінням.