2,5 склянки борошна 250 г вершкового масла 1 ч. л. розпушувача 3 ст. л. цукрової пудри 5 яєчних жовтків
Пудингова пінка
5 яєчних білків 1 склянка цукру 20 г ванільного цукру 80 г порошку ванільного пудингу 125 мл олії
Яблучна начинка
1,3 кг яблук 4 ст. л. цукру 1 лимон 1 ч. л. спецій для пряників 2 ст. л. картопляного крохмалю
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
Холодне масло накраяти на шматочки. Всипати до нього борошно й розпушувач. Посікти все на дрібну крихту, а потім розтерти руками. Додати жовтки, розтерті з цукровою пудрою, і швидко замісити тісто. Розділити його тісто на 2⁄3 та 1⁄3 частини. Кожну окремо загорнути в харчову плівку й покласти в морозильну камеру на 35—40 хвилин.
Пудингова пінка
Білки збити до м’яких піків. Невеличкими порціями, постійно збиваючи, всипати цукор і ванільний цукор, аж поки вони не розчиняться, а білки не зіб’ються до стійких піків. Зменшити оберти міксера до мінімуму і поступово всипати порошок пудингу. Насамкінець за допомогою кулінарної лопатки вмішати олію.
Яблучна начинка
Яблука обібрати, видалити серцевину, натерти на крупній тертці. У банячок викласти яблучну масу, цукор, сік і цедру лимона. Тушкувати на невеличкому вогні, постійно помішуючи, поки не випарується волога. Вистудити яблучну масу. Всипати в неї картопляний крохмаль, спеції для пряників і все ретельно вимішати.
Складаємо пляцок
Форму розміром 20 × 30 см вистелити пергаментом. На дно форми натерти на крупній тертці більшу частину замороженого тіста, розрівняти і злегка утрамбувати. Зверху викласти яблучну масу. На неї рівномірно розподілити пудингові пінку. Притерти меншою частиною замороженого тіста. Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 45—50 хвилин до золотистого кольору.