230 мл води 150 г борошна 0,3 ч. л. солі 120 г вершкового масла 5 яєць
Крем
4 ст. л. картопляного крохмалю 300 г вершкового масла 60 г пшеничного борошна 20 г ванільного цукру 1 лимон 700 мл молока 160 г цукру 4 яйця
ПРИГОТУВАННЯ
Коржі
У товстостінному банячку довести до кипіння воду з сіллю і маслом. Всипати, інтенсивно збиваючи, борошно. Готувати на невеличкому вогні, продовжуючи збивати, протягом 2—3 хвилини.
Зняти банячок з вогню. Вистудити масу до 45—50 °C. Ложкою або міксером на мінімальних обертах по одному вмішувати яйця. Дати вистоятись тісту 30 хвилин.
Форму розміром 22 × 22 см вистелити пергаментом. Половину тіста викласти й розрівняти. Випікати в попередньо розпеченій до 210 °C духовці 20 хвилин, а далі температуру знизити до 180 °C і допекти до готовності (ще приблизно 15 хвилин). У такий спосіб приготувати 2 коржі.
Крем
У товстостінному банячку за допомогою вінчика змішати молоко, цукор, ванільний цукор, яйця, крохмаль і борошно. Постійно збиваючи, на невеликому вогні довести масу до кипіння, і проварити ще кілька хвилин (до загустіння). Вистудити.
Масло кімнатної температури збити на пухку масу. До неї порціями, постійно збиваючи, додати заварну частину.
Складаємо пляцок
1 корж викласти горбиками вверх і щедро змастити кремом. Накрити другим (теж нерівною частиною догори), і злегка втиснути його в крем. Поставити пляцок у холодильник на 12 годин.