20 г дріжджів 150 г вершкового масла 5 ст. л. цукру 4 яєчні жовтки 400 г борошна 75 г сметани 20 % жирності
Начинка із повидла
200 г густого повидла 20 г темних родзинок
Макова начинка
100 г сухого маку 20 г порошку ванільного пудингу 1 яйце 3 ст. л. вершкового масла 3 ст. л. цукру
Горіхова начинка
5 яєчних білків 20 г порошку ванільного пудингу 200 г волоських горіхів 5 ст. л. цукру
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
У мисці розтерти сметану кімнатної температури, цукор (2 ст. л.) і свіжі дріжджі. Залишити в теплому місці на 45 хвилин. Потім додати решту цукру, масло кімнатної температури й жовтки. Ретельно розтерти.
Порціями всипати в миску борошно, замішуючи м’яке тісто. Накрити його харчовою плівкою і поставити в холодильник на 1 годину.
Макова начинка
Мак залити склянкою окропу. Довести до кипіння і проварити 5 хвилин. Воду злити, а мак тричі пропустити через м’ясорубку з найдрібнішою решіткою. Додати в нього жовток, цукор, масло кімнатної температури і порошок пудингу. Ретельно вимішати. Білок збити на пухку піну і порціями ввести в макову масу.
Горіхова начинка
Горіхи подрібнити. Білки збити до м’яких піків. Порціями, постійно збиваючи, всипати цукор. Насамкінець підмішати порошок пудингу й підготовлені горіхи.
Складаємо пляцок
Охолоджене тісто розділити начетверо. Форму діаметром 25 см вистелити пергаментом. Розкачати тісто на 4 пласти. На дно помістити перший, формуючи невисокі бортики. Зверху змастити повидлом і посипати родзинками. Накрити другим пластом.
Далі рівномірно викласти макову начинку і накрити третьою частиною тіста. На неї помістити горіхову начинку і накрити останнім пластом.
Накрити форму харчовою плівкою і залишити пиріг при кімнатній температурі на 3—4 години (другий варіант — поставити в холодильник на 10—12 годин).
Пляцок прикрити зверху пергаментним папером і випікати в попередньо розігрітій до 170 °C духовці півгодини, а далі температуру знизити до 145 °C і пекти ще 20—30 хвилин.
Готову випічку ще в гарячому стані перевернути догори дном на кухонну дощечку і залишити в такому положенні до повного вистигання. Завдяки такому способу охолодження поверхня пляцка стане ідеально рівною.