10 г харчового амонію 100 вершкового масла 1 склянка волоських горіхів 2 ст. л. сметани 20 % жирності 3 яйця 3 ст. л. какао-порошку 400 г пшеничного борошна 200 г цукру 1 ч. л. соди 3 ст. л. білої кокосової стружки
Крем
1,5 склянки маку 125 мл молока 150 г цукру 400 г вершкового масла 2 ст. л. борошна 1 яйце
Просочування
150 мл вишневого компоту 2 ст. л. коньяку
ПРИГОТУВАННЯ
Коржі
Яйця з цукром збити на пухку масу. Амоній змішати зі сметаною. Додати цю суміш, а також розтоплене вершкове масло до яєчної маси. Всипати борошно й соду. Замісити м’яке тісто і розділити його на 5 частин. До 3 із них підмішати какао-порошок, а до решти — подрібнені горіхи. Використати форму розміром 25 × 25 см. Випікати коржі в попередньо нагрітій до 180 °C духовці 15—20 хвилин. Має вийти 3 шоколадні й 2 горіхові коржі.
Коржі вистудити і кожен збризнути вишневим просочуванням.
Крем
У товстостінному банячку збити яйце, молоко, цукор і борошно. Нагрівати суміш на невеликому вогні, постійно збиваючи, до кипіння, а потім проварити ще 1 хвилину. Зняти з вогню. Накрити харчовою плівкою і вистудити.
Масло кімнатної температури збити на пухку масу. Порціями, постійно збиваючи, додати заварену частину.
Мак залити водою так, щоб вона покривала його зверху на 1 см. Довести до кипіння, зняти з вогню й залишити під кришкою на 30 хвилин. Воду злити, а мак тричі пропустити через м’ясорубку з найдрібнішими отворами. У масляну суміш порціями, постійно збиваючи, додати підготовлений мак.
Просочування
Змішати холодний вишневий компот і коньяк.
Складаємо пляцок
Кожен корж змастити кремом. Скласти пляцок, чергуючи шоколадні та макові коржі. Намастити кремом верх і боки. Притрусити кокосовою стружкою. Поставити пляцок у холодильник мінімум на 12 годин.