6 яєчних жовтків 250 г вершкового масла 3 ч. л. розпушувача 3 ст. л. сметани 2 ст. л. какао-порошку 600 г пшеничного борошна 200 г цукру
Макова начинка
1 яєчний білок 3 ст. л. манної крупи 1 ст. л. вершкового масла 1 ст. л. картопляного крохмалю 200 г маку 2 яйця
Начинка з горіхів та вишні
300 г консервованих вишень без кісточок ¾ склянки волоських горіхів
Кокосова начинка
5 яєчних білків 200 г цукру 200 г білої кокосової стружки
Крем
300 г вершкового масла 350 мл вишневого соку 40 г порошку ванільного пудингу
ПРИГОТУВАННЯ
Коржі
Масло збити на пухку масу. Порціями, постійно збиваючи, всипати цукор. Додавати яйця (по одному) і сметану (по ложці). Вмішати в масу борошно з розпушувачем і замісити тісто. Розділити його начетверо. 3 частини залишити білими, а до останньої вмішати какао-порошок. Шоколадне тісто розділити ще на 3 частини. Кожну з них загорнути в харчову плівку й покласти в морозильну камеру на 30 хвилин.
Першу частину білого тісто тонко розкачати на пергаменті у пласт розміром 20 × 20 см. Перемістити на деко. Зверху розкласти консервовані вишні, а на них — подрібнені горіхи. Притерти першою частиною шоколадного тіста. Випікати приблизно 18—20 хвилин.
Другу частину білого тіста підготувати й викласти на деко в той самий спосіб, що й першу. Зверху викласти кокосову начинку. Притерти другою частиною шоколадного тіста й випікати аналогічно до першого коржа.
Третю частину білого тіста підготувати й випікати так, як і дві попередні.
У якості начинки використати макову суміш.
Крем
У товстостінному банячку довести до кипіння вишневий сік і порошок ванільного пудингу. Зняти з вогню.
Масло збити на пишну масу. По столовій ложці, постійно збиваючи, докладати заварну основу.
Кокосова начинка
Білки збити до м’яких піків. Порціями, постійно збиваючи, всипати цукор. Насамкінець підмішати кокосову стружку.
Макова начинка
Розпарений мак тричі пропустити через м’ясорубку.
Перемішати мак, вершкове масло, яйця, манну крупу та картопляний крохмаль. Білок збити до м’яких піків, вмішати його в макову начинку.
Складаємо пляцок
Змастити коржі кремом, і викласти їх один на один. Боки пляцка також намастити кремом, а верх залишити незмащеним.