50 г світлих родзинок 4 ст. л. манної крупи 100 г вершкового масла 0,5 склянки волоських горіхів 200 г цукру 4 яйця 100 г білої кокосової стружки 2 склянки маку 150 мл молока 10 г розпушувача 500 г кисло-солодких яблук
Глазур
50 г вершкового масла 200 г чорного шоколаду з цілими лісовими горіхами
ПРИГОТУВАННЯ
Корж
У товстостінному банячку довести до кипіння молоко й мак. Зменшити вогонь і проварити ще 5—7 хвилин. За цей час мак має розбухнути, увібравши все молоко. Зняти банячок із вогню та залишити мак під кришкою до повного вистигання. Потім тричі пропустити через м’ясорубку з найдрібнішими отворами.
Яблука обібрати, видалити в них серцевину, натерти на крупній тертці.
У яєць відділити білки від жовтків. Жовтки збити з цукром на пухку масу. Порціями, постійно збиваючи, всипати манну крупу й розпушувач.
Масло розтопити, вистудити й підмішати в яєчну масу. Білки збити до стійких піків і невеликими частинами ввести в тісто. Додати кокосову стружку, мак, яблука, крупно посічені горіхи та родзинки. Ретельно перемішати.
Форму розміром 20 × 30 см вистелити пергаментом, викласти тісто. Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці 45—50 хвилин (до сухої скіпки). Вистудити.
Зверху на пляцок нанести ще теплу глазур.
Глазур
Шоколад із лісовими горіхами посікти до дрібної крихти. У товстостінному банячку змішати шоколад і вершкове масло. Нагрівати на мінімальному вогні, постійно збиваючи, доки шоколад повністю не розтопиться й маса не набуде однорідної консистенції.