5 яєць 150 г цукру 20 мл коньяку 170 г вершкового масла 10 г розпушувача 150 г чорного шоколаду 100 г маку 150 г борошна
Білково-шоколадні коржі
6 яєчних білків 3 ст. л. какао-порошку 225 г борошна 1 ч. л. харчової соди 1 склянка цукру
Шоколадний крем
6 яєчних жовтків 300 г вершкового масла 150 г чорного шоколаду ¾ склянки цукру 3 ст. л. картопляного крохмалю 500 мл молока
Просочування
100 мл міцної кави 1 ст. л. цукру 2 ст. л. коньяку
ПРИГОТУВАННЯ
Маково-шоколадний корж
Шоколад поламати, разом із маслом помістити в миску й розтопити, збиваючи, на паровій бані. Вистудити.
Яйця з цукром збити на пухку масу. Вмішати сухий мак, коньяк і шоколадну суміш. Порціями, постійно помішуючи, всипати борошно з розпушувачем.
Форму розміром 20 × 20 см вистелити пергаментом, вилити тісто. Випікати в попередньо розігрітій до 180 °C духовці приблизно 45 хвилин. Вистиглий корж загорнути в харчову плівку й витримати 2—3 години. Вистояний корж розрізати горизонтально навпіл. Кожен пласт на зрізі збризнути просочуванням.
Білково-шоколадні коржі
Холодні білки збити до м’яких піків. Порціями, постійно збиваючи, всипати цукор. Додати борошно, какао й соду. Збити суміш до однорідної консистенції.
Розділити тісто натроє. Форму розміром 20 × 20 см вистелити пергаментом і змастити вершковим маслом. Викласти 1 частину тіста, розрівнявши її ножем. Випікати приблизно 5—7 хвилин. Зверху корж має стати пружним і не липнути до пальців, а зсередини залишитися м’яким. У такий спосіб випекти всі 3 коржі.
Шоколадний крем
Збити жовтки з цукром. Підмішати крохмаль. Молоко довести до кипіння і тонкою цівкою, збиваючи, влити в яєчну масу, перемішати. Перекласти усе назад у посудину, в якій кип’ятилося молоко, і нагрівати, збиваючи, на найменшому вогні, аж поки маса не загусне (не слід доводити до кипіння). Зняти з вогню.
Чорний шоколад натерти на крупній тертці і всипати в банячок з теплою завареною масою. Перемішувати до повного розчинення шоколаду. Вистудити.
Вершкове масло збити на пухку масу. Порціями, постійно збиваючи, додати заварений крем.
Просочування
У міцній каві розчинити цукор. Вистудити. Влити коньяк і ретельно розмішати.
Складаємо пляцок
Скласти пляцок у такий спосіб: шоколадно-маковий корж зрізом уверх — крем — три шоколадно-білкові коржі, перемащені кремом, крем — шоколадно-маковий корж зрізом униз. Верх і боки пляцка змастити кремом, присипати крихтами від коржів. Поставити в холодильник мінімум на добу.